Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Търсят се 100 кг пастърма за филма за Ботев

Режисьорът Максим Генчев призова във Фейсбук да му дарят мезе за снимките

След „Дякон Левски“, Максим Генчев се готви да заснеме втори филм за икона на освободителното ни движение - Христо Ботев. Снимка: БГНЕС - Търсят се 100 кг пастърма за филма за Ботев

След „Дякон Левски“, Максим Генчев се готви да заснеме втори филм за икона на освободителното ни движение - Христо Ботев. Снимка: БГНЕС

Апел за дарение на необичаен реквизит отправи Максим Генчев във Фейсбук. Актьорът ще бъде режисьор на филм за Христо Ботев, за който все още се знае твърде малко. Но ето че днес, два дни преди рождението на поета революционер, Генчев разкри детайл от сюжета – за една от сцените ще му трябва мезе. За алкохол не споменава.

На стената си във Фейсбук режисьорът написа, че има „предложение, на което няма да можете да устоите!“, ето какво е то:

„За филма БОТЕВ, който ще се снима в Калофер от месец април, са необходими 100 кг пастърма. Тази пастърма ще влезе трайно в кадър в епизод, когато Бакалбашийски, Обретенов, Апостолов и Заимов получават 10 тона пастърма от чорбаджията Скачоков, която Бакалбашийски ще продаде чрез Иваница Данчов, за да купят оръжие за Ботевата чета!“.

Генчев пише, че въпросните 100 кг пастърма ще бъдат „безценен дар за филма и екипът ще ги изяде след снимките за ваше здраве и благополучие! Амин!!!!“.

Това ще бъде вторият филм на Максим Генчев за икона на освободителното ни движение. През 2015-а излезе неговият „Дякон Левски“ – около 4-часов опит за батална екшън мелодрама с Васелин Плачков в главната роля. Кой актьор ще се наеме да играе Христо Ботев, новия „свръхчовек“ на Генчев, все още няма яснота. Обявено е само кой ще е злодеят на име Джам Бол – Ники Илиев.

Когото и да ангажират за образа на Ботев, спокойно може да очакваме размах на „магическия историцизъм“, както режисьорът определи предишния си филм. Новият също ще бъде заснет с дарения (дори на пастърма), в края на 2019-а Максим Генчев обяви бюджета на „Ботев“ – 500 хил. лв. Само дарителите ще имат право на информация около производствения процес, пише режисьорът. По думите му, „инвеститорите“ ще изберат и актьора за образа на Христо Ботев.

И все пак Генчев разкрива някои подробности пред „168 часа“ за платното, което смята да разгърне – този път не работи сам по сценария, а с още един човек – Десислава Ковачева. За сюжета били използвани „Записките по българските въстания“ на Захарий Стоянов.

В интервюто Генчев обяснява, че Ботев е освободител в „езотеричен план“, говори за Тъмната и Светлата страна на Силата и за Христос:

„Дунав извира от Шварцвалд като Черната стихия. Завладявайки един от корабите на Черната стихия, Ботев нанася първия удар върху българската карма, която ние носим от богомилите. Ботев умира на връх. Христос умира на връх. Саможертвените агнеци изплащат някаква карма. Ботев съзнава саможертвата си, описва я в „Моята молитва“. Отива и загива. Веднага след това избухва Освободителната война, отваря се пътят за появата на Дънов. Появява се бяла сила“. 

По-нататък Генчев разкрива още от суперсилите на героя и отново говори за Христос. Иска „жените, когато го видят, да искат да бъдат до него. А мъжете да искат да бъдат като него“, а „преди да го убие куршумът, да погали едни цъфнали шипкови храсти, а след това бодлите да се забият в челото му и да потекат струйки кръв като на Христос. Този човек е виждал нещата, които ние си мислим, че са дълбоко в историята. Там, на върха горе – нашите богове, нашите спасители…“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС