СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Търсят се €40 млн. за спасяването на най-голямата дървена сграда в Европа

Строено за луксозен хотел на „Ориент Експрес“, функционирало като православно сиропиталище, днес зданието на Принцовите острови в Турция е като къща на ужасите

Сградата, строена преди 122 години, е в плачевно състояние. Снимка: Уикипедия - Търсят се €40 млн. за спасяването на най-голямата дървена сграда в Европа

Сградата, строена преди 122 години, е в плачевно състояние. Снимка: Уикипедия

Творци, консерватори и религиозни лидери от Гръцката православна църква обединяват сили за спасяването на сиропиталището „Принкипо“ на Принцовите острови в Турция – най-голямата дървена сграда в Европа и една от седемте най-застрашени сгради културно наследство на Стария континент, според водещата организация за опазване на културното наследство „Европа ностра“.

Реставрацията на 122-годишната сграда може да започне още през 2022 г., но бъдещето ѝ не е никак сигурно, отбелязва „Арт Нюзпейпър“. За проекта са нужни повече от 40 млн. евро, според доклада на „Европа ностра“.

Собственик на дървената сграда е Вселенската патриаршия. Зданието се състои от 206 стаи и се простира на повече от 15 хил. кв. метра. Строено е по дизайн на френско-османския архитект Александър Валори, участвал в създаването на някои от най-забележителните сгради в Истанбул.

По план дървената постройка е трябвало да отвори врати като луксозен хотел, в който да бъдат настанявани пътниците на „Ориент експрес“. Хотелът обаче така и не получава разрешение да отвори и през 1903 г. става собственост на Гръцката православна църква. Тамошните религиозни власти решават, че постройката е подходяща за сиропиталище и до 1964 г. хиляди деца намират подслон под покрива ѝ, докато засилено напрежение между Гърция и Турция не слага край на дейността му. Днес сградата прилича на къща на ужасите, с порутен покрив и изгнила на места дървесина, десетилетия наред оставена на произвола на стихиите, казват от „Европа ностра“.

През 2010 г. Европейският съд за правата на човека реши, че правителството на Турция трябва да върне собствеността върху сградата на Вселенската патриаршия, което поднови надеждите, че дървената къща ще получи ремонта, от който спешно се нуждае. Преди две години сградата влезе в списъка с най-застрашени паметници на културно наследство на „Европа ностра“, но това не доведе до никакво развитие по въпроса с реновирането ѝ.

„Сиропиталището има болезнена история – коментира Лаки Вингас от Вселенската патриаршия, отговорник на проекта по спасяването на сградата. – Но е част от наследството на Истанбул и нашето общество има отговорност да го опази. Не можем да изгубим тази сграда и ще намерим начин да я спасим.

Несигурното бъдеще на „Принкипо“ показва как икономическите ограничения и националистическата политика могат да навредят на културното наследство на Турция, особено на паметниците от нейното християнско минало. Тази година правителството одобри смяната в статута на музея Света София, превръщайки го в действаща джамия.

Междувременно сградата на старото сиропиталище се разпада. Миналия месец община Истанбул извърши проучване на зданието чрез дронове и лазерно сканиране.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg