Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Търсят се кратки разкази за спирки в София, Варна и Пловдив

Историята не трябва да е по-дълга от 250 думи, за да бъде прочетена, докато чакаме автобуса

Пътниците, чакали на  тази спирка във Варна, вероятно са чели разказа „Въздушна целувка“ от Весела Ангелова. Снимка: Сдружение „Кашалот“ - Търсят се кратки разкази за спирки в София, Варна и Пловдив

Пътниците, чакали на тази спирка във Варна, вероятно са чели разказа „Въздушна целувка“ от Весела Ангелова. Снимка: Сдружение „Кашалот“

Чакането на спирката на градския транспорт е част от сивото ежедневие, на което никой не обръща внимание. За да запълнят времето, някои пътници четат пътувайки, но занапред ще имат възможност да започнат и довършат цяло едно произведение още преди да са се качили в автобуса, трамвая или тролея. Това е идеята на инициативата „Спирка за разкази”, с която са се захванали в Сдружение „Кашалот”.

Възникнало първоначално във Варна през 2018 г., начинанието търси кратки истории до 250 думи, най-добрите от които намират място по градските спирки. През 2019 г. „Спирка за разкази” ще се проведе едновременно в София, Варна и Пловдив. Поставените теми са различни за всеки град. За столицата е „Отново на път”, за Варна е въпрос – „А сега накъде?”, а за Пловдив има общо с името на познатия квартал за изкуства и занаяти – „В капана на времето”.

Снимка: Сдружение „Кашалот“

Разказ може да изпрати всеки, основната идея на „Кашалот” е да даде трибуна на млади и талантливи писатели, които тепърва правят стъпки на професионалното писателско поприще. Крайният срок е 10 май, няма ограничения за броя подадени текстове. Кратките истории ще се появят по спирките на трите града между 20 май и 30 юни.

Междувременно 55 разказа, одобрени миналата година и красили спирките във Варна, са достъпни за читателите на страницата на инициативата. Там може да бъдат пращани и новите творби.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах