VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Търсят вековни дъбове за ремонта на Нотр Дам

За възстановката на катедралата в автентичния ѝ вид е необходим дървен материал на възраст между 150 и 200 години

Дърводелци пресъздадоха конструкцията на покрива на Нотр Дам през септември 2020 г. по повод Дните на европейското наследство. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Търсят вековни дъбове за ремонта на Нотр Дам

Дърводелци пресъздадоха конструкцията на покрива на Нотр Дам през септември 2020 г. по повод Дните на европейското наследство. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френски специалисти издирват вековни дъбове в горите на територията на страната, които да бъдат използвани при ремонта на покрива на Нотр Дам. Катедралата горя през април 2019 г. и пред очите на хиляди ужасени французи пламъците погълнаха една от кулите на покрива на храма.

Веднага след бедствието президентът Еманюел Макрон увери, че катедралата ще бъде реновирана до 2024 г., но хиляди се притесниха от думите му, че кулата, издигната през 1859 г., ще бъде пресъздадена в стила на съвремието. През юли 2020 г. Макрон поясни думите си и обеща, че кулата ще се върне на мястото си в автентичния си вид, така както я е замислил архитектът Южен Виоле ле Дюк.

За целта са нужни около хиляда дъба на възраст между 150 и 200 години. Стволовете им трябва да са прави и с диаметър между 50 и 90 см, а височината между 8 и 14 м. Подходящите дървета трябва да се отрежат до края на март, в противен случай материалът ще бъде прекалено влажен, отбелязват експертите. Преди да бъдат превърнати в греди за конструкцията, стволовете ще съхнат 18 месеца.

„Тук става дума за вековни, а не за 20-годишни дървета – коментира пред „Паризиен“ Доминик де Вилбон, директор на администрацията, която се грижи за горите във Франция. – Тези дървета трябва да са много стари, поръчка на бивши крале, готвени за строежи на кораби, за да се подсигури репутацията на френската флота. Същевременно ще засадим нови дървета, за да може бъдещите поколения да създадат своите изключителни творения.“

Няколко бизнесмени са предложили да дарят подходящ дървен материал за реконструкцията.

„Ще използваме част от историята на Франция, за да пресъздадем тази историческа дървена структура“, казва Филип Гурмен, координатор на процеса по търсене на подходящи дъбове.

Работата по възстановяването на катедралата се очаква да започне в началото на 2022 г. Според строители, ремонтът на Нотр Дам изисква 2 хил. куб. метра дървен материал, тоест около 1500 дъба ще трябва да бъдат отсечени. Покривът на храма е изграждан с толкова много дървесина, че французите го наричат la forêt (гората).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90