POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Тартюф, коварен, динамичен, в мерена реч

Със спектакъл по Молиер проф. Красимир Спасов празнува 75-ия си рожден ден

С „Тартюф“ проф. Красимир Спасов празнува 75-ата си годишнина. - Тартюф, коварен, динамичен, в мерена реч

С „Тартюф“ проф. Красимир Спасов празнува 75-ата си годишнина.

ГОСПОЖА ПЕРНЕЛ: Побързайте, Флипот – да бягаме оттука.

ЕЛМИРА: Търчите – сякаш тук ви дебне злополука!

С тези думи в превод на Асен Разцветников започва пиесата „Тартюф“ на Жан-Батист Молиер – а сега Тартюф ни дебне и от софийска сцена. От 16 ноември ще можем да гледаме постановката на режисьора Красимир Спасов, избрал именно комедията, за да отбележи 75-ия си рожден ден.

В главната роля в спектакъла в театър „Българска армия“ влиза Иван Радоев, а редом до него застават Веселин Ранков (Оргон), Меглена Караламбова (г-жа Пернел), Гергана Данданова (Елмира), Тигран Торосян (Дамис), Десислава Касабова (Мариана) и др.

В „Тартюф“, класическата комедия на нравите, Молиер улавя духа на престореността, осмива алчния човек и похотливата жена. Актуален и днес, сюжетът изтъква лъжливия морал, привидната святост, порядъчност и безкористност на Тартюф – маска, зад която дебне коварството. Примамлива се оказва опаковката, блазнеща с безупречна външност и финес. А щом случаят е такъв – лесно се отгатва, че жените в дома на заможния буржоа Оргон са влюбени в Тартюф…

Спектакълът, който ще гледаме в „Армията“, е сценичен вариант на самия Спасов – изчистен, динамичен, съобразен с действителността на 2016-а, но все пак класически прочит на прочутата комедия. Пред публиката ще звучи мерена реч, като особено важно за режисьора е точното изговаряне на стиха, на правилните ударения.

Първите представления са на 16, 17 и 18 ноември.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg