Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Тържество на рисунката 

Борислав Ждребев с графична изложба в столичната галерия Art Foundation

Борислав Ждребев, „Лов“, детайл - Тържество на рисунката 

Борислав Ждребев, „Лов“, детайл

Изложба на Борислав Ждребев, наречена просто „Рисунки“, събра на откриването си на 20 януари толкова много хора, че се наложи желаещите да разгледат картините да се изчакват в двора на галерията Art Foundation. Артисти, музиканти, художници, приятели, колеги и ученици на графика се тълпяха да му стиснат ръката, да го поздравят и да видят рисунките му – като последното не беше никак лесно при наличието на над 100 души в неголямото пространство.

Ждребев има над 30 години стаж като преподавател по рисуване в Художествената гимназия и създател на художници. Този път обаче той представя собственото си творчество. В галерията са изложени 14 рисунки с туш и перо върху тонирана хартия и 4 графични отпечатъка върху негови авторски снимки, създавани в период от 30 години – първата е от 1985-та, последната от средата на януари 2017 г. Рисунките представляват сложни многофигурни композиции с философски алегории, разказани чрез герои и сюжети от митологията. Принтовете са с по-романтични внушения – за вярата като любов, морето и Луната, хваната в рибарски мрежи…

Графикът Борислав Ждребев

Графикът Борислав Ждребев

Рисунките поразяват както с въображението на художника, така и с майсторските му умения с туша – тази трудна техника, която не позволява допускането на никакви грешки. В привидните плетеници от фигури на хора и животни, коне, богове, скали и птици, мелодичното редуване на светлини и сенки, точните като кардиограми линии и ритъмът на щриха създават хармонично цяло. Това са картини, в които зрителят може да се взира с часове и да открива нови и нови подробности. Пред гостите художникът сподели, че всяка от тях е рисувана за около две седмици.

16176250_10154871437627416_604802125_n

Навалицата от гости на откриването се разпростря и в двора на галерията.

Борислав Ждрабев е известен наш график, автор на стотици илюстрации, приложна графика; негово е художественото оформление на над 700 книги… Направил е и няколко стенописа, включително един в Класическата гимназия, посветен на делото на Кирил и Методий и техните ученици (който сега е частично  унищожен поради поставянето на асансьор).

Част от творбите на Ждребев, изложени в галерия Art Foundation:

16237898_10154871438422416_488100135_n

„Лов“

2

„Фауст II“

4

„Time“

5

„Прометей“

Изложбата може да бъде разгледана до 8 февруари.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90