Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Тасманиец грабна наградата Букър и 50 хил. лири

Ричард Фланаган отличен за романа Тесният път към дълбокия север

Ричърд Фланаган и романът „Тесният път към дълбокия север", който му донесе чек от 50 000 лири. - Тасманиец грабна наградата Букър и 50 хил. лири

Ричърд Фланаган и романът „Тесният път към дълбокия север", който му донесе чек от 50 000 лири.

Роденият в Тасмания австралийски писател Ричард Фланаган е актуалният носител на престижната британска литературна награда „Ман Букър“. Отличието на 53-годишния автор се присъжда за историческия роман „Тесният път към дълбокия север“. Литературното отличе на призьора е придружен от чек за 50 000 лири, останалите финалисти получиха по 2500 лири. Фланаган получи наградата си от съпругата на британския престолонаследник принц Чарлз – херцогинята на Корнуол Камила.

Ричард Фланаган беше смятан за фаворит за спечелването на литературния приз, а журито описва творбата му като „завладяваща и четивна“. Той триумфира над останалите петима претенденти в първата година, в която според промяна на правилата за наградата „Ман Букър“ могат да се съревновават автори от всички националности, чиито книги са издавани във Великобритания. Преди призът се връчваше само на автори от Англия, Ирландия, Общността на нациите и бившите британски колонии, сред които и Австралия. Новите правила породиха опасения, че промяната може да доведе до американска доминация.

Ричард Фланаган е третият австралиец, удостоен с „Ман Букър“, след автора на „Списъкът на Шиндлер“ Томас Кинийли и Питър Кери. Авторът на „Тесният път към дълбокия север“ е смятан за един от най-изтънчените австралийски романисти. Фланаган е работил с режисьора Баз Лурман над филма „Австралия“ (2008).

Действието в „Тесният път към дълбокия север“ се развива по време на Втората световна война и в лагер за военнопленници на тайландско-бирманската граница. Ричард Фланаган завършва романа си в деня, в който на 98-годишна възраст умира баща му, оцелял от описания от него военнопленически лагер. Романът е посветен основно на човешките взаимоотношения и засяга теми като жестокост, героизъм и стоицизъм.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90