Татяна Лолова и Цветана Манева защитават Театър „Азарян“

След съкращенията в НДК артистичните пространства в Двореца останаха без собствени екипи

Снимка: Орлин Огнянов/НДК - Татяна Лолова и Цветана Манева защитават Театър „Азарян“

Снимка: Орлин Огнянов/НДК

Призив за връщане на съкратените служители на Театър „Азарян“ и ДНК отправят над 50 артисти и дейци на културата в открито писмо, получено на редакционната поща на „Площад Славейков“.

Преди дни ръководството на НДК обяви, че съкращава 30% от служителите на Двореца. Сред тях са екипите на Театър „Азарян“ и ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс. В интервю за „Площад Славейков“ председателят на Борда на директорите Борислав Велков уточни, че техническото обезпечаване на Театър „Азарян“, ДНК и Литературен клуб „Перото“ ще бъде поето от екипите, които обслужват другите сценични пространства в сградата.

Вижте още: НДК РЕДУЦИРА ЕКИПА СИ

Сред освободените е и Хермина Азарян, дългогодишен селекционер на „Киномания“, предоставила името на баща си проф. Крикор Азарян на едноименния театър. На постовете си остават директорите и главни мениджъри на „Азарян“ и ДНК Красимира Митева и Мира Тодорова, на които са предложени споразумения.

Америка за България

Редуцирането на екипите събуди реакция сред колегите на съкратените продуценти и организатори. Повече от 50 души, сред които Цветана Манева, Татяна Лолова, Милица Гладнишка, Леонид Йовчев и много други подписаха призив за връщането им на работа.

„Против съм да се разваля екипът на Театър „Азарян“, каза Татяна Лолова на финала на предаването „120 минути“ в неделя вечерта.

Ето пълният текст на разпространената писмено позиция:

„Скъпи колеги и приятели,

Ние актьорите, режисьорите, танцьори и хореографи – всички, които работим, творим и създаваме култура в Театър „Азарян“ и ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс сме силно обезпокоени заради съкращаването на колегите от Националния дворец на културата. Не бяхме поканени на разговор, за да обсъдим заедно тежката ситуация, не бяхме информирани своевременно, оставаме огорчени от отношението на ръководството на НДК към творците и към екипите, които развиваха тези пространства в годините.

Театралните процеси имат специфика, различна от събитийния мениджмънт! Вярваме, че за да продължи да съществува основната дейност в Двореца, трябва да бъдат възстановени на работа служителите, които са пряко свързани с тези пространства!“.

Ето част от подкрепилите писмото:

Цветана Манева, Татяна Лолова, Стилиян Петров, Ани Васева, Леонид Йовчев, Стайко Мурджев, Милица Гладнишка, Василена Радева, Веселка Кунчева,Мариета Голомехова, Снежина Петрова, Крис Шарков,Вили Прагер, Ива Свещарова, Илко Ганев, Надя Керанова, Петя Бончева,Максима Боева, Боян Арсов, Дина Маркова, Димитър Стефанов, Елена Димитрова, Юлиана Сайска, Богдана Котарева, Нейтън Купър, Мария Кефирова, Анна Данкова, Веселин Димов, Галина Борисова, Антъни Пенев, Севар Иванов, Бориса Сарафова, Димитър Крумов, Маргарита Мачева, Людмила Сланева, Димитър Баненкин, Деян Статулов, Георги Тошев, Петя Иванова, Люба Пашова, Даниела Стойнова, Николай Недеков, Кристиян Бакалов, Нели Стоева, Тея Сугарева, Диана Костова, Петя Боюкова, Петър Тодоров, Красимира Величкова, Елена Ангелова, Василена Винченцо, Калина Вагенщайн, Бина Харалампиева, Иван Димитров, Атанас Атанасов, Невена Калудова, Ханна Шварц, Весела Кондакова, Снежина Здравкова, Стефани Лечева, Пламен Манасиев, Галя Костадинова…

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3