VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Татяна Лолова с пенсия-награда от властта

Правителството на Огнян Герджиков присъди пожизнени премии на 15 творци в последното си заседание

Снимка: Емил Георгиев - Татяна Лолова с пенсия-награда от властта

Снимка: Емил Георгиев

Татяна Лолова, Стефка Евстатиева и Михаил Белчев са сред 15-те български творци, на които се присъжда пожизнена държавна парична награда от 700 лева месечно. Решението е взето от служебния кабинет на Огнян Герджиков, в последното му заседание.

Финансови премии за изключителните им постижения и за цялостен принос в областта на културата получават още проф. Стоян Дуков, проф. Жени Захариева, Кеазим Исинов, Донка Шишманова, Кирил Дончев, Славчо Бакалов, Никола Инджов, Меглена Караламбова, Йорданка Кузманова, Димитър Димитров, Димитър Симеонов и Андрей Андреев.

Предложението за държавните парични награди се прави от Министерския съвет към Народното събрание. Въпреки че парламентът трябва да го гласува, за да е официално, в повечето случаи това е просто формалност и въпрос на време.

Последно през октомври предишното правителство гласува пожизнени награди за седмина творци. По-рано, през 2015-а, такава пенсия бе присъдена и на други шестима заслужили хора. Един от тях обаче, Борис Годжунов, не доживя да я получи. Актьорът Васил Михайлов пък отказа премията, като заяви:

„Аз имам пенсия, която съм си извоювал с 55-годишния си трудов стаж. И продължавам да работя. Заповядайте на театър!“.

Вижте още: ВАСИЛ МИХАЙЛОВ ОТКАЗА ПЕНСИЯ–НАГРАДА ОТ ДЪРЖАВАТА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg