Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Тази нощ: най-дългото лунно затъмнение на века

Марс ще бъде най-силно осветен от 2003 г. насам. Добра видимост и от България

Явлението Червена суперлуна, наблюдавано на 31 януари тази година в Нюпорт, Калифорния. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Тази нощ: най-дългото лунно затъмнение на века

Явлението Червена суперлуна, наблюдавано на 31 януари тази година в Нюпорт, Калифорния. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази нощ светът ще наблюдава две редки астрономически явления, а видимостта им в България също обещава да е добра. Най-дългото пълно лунно затъмнение ще бъде в петък вечерта. Явлението „Кървава Луна“ съвпада с най-ярко осветения Марс от 2003 г. насам, отбелязва Си Ен Ен.

Населението на Северна Америка ще пропусне затъмнението, тъй като то ще е видимо само за западното полукълбо. Спътникът на Земята ще е в пълната сянка на нашата планета в продължение на час и 43 минути, но останалите фази, в които Луната е частично затъмнена, ще отнемат почти 4 часа.

Когато пълната Луна се измести в сянката на Земята, яркостта ѝ ще е драстично намалена, но тя няма да изчезне напълно. Слънчева светлина ще я освети в драматично червено. В зависимост от атмосферните условия довечера червеното може да варира от тухлен или ръждив нюанс до кърваво. Обяснението на явлението е, че синята светлина се разпръсква повече, преминавайки през атмосферата и по този начин прави червения цвят доминантен, докато слънчевата светлина преминава през атмосферата и осветява Луната.

„Луната не винаги се нарежда в една линия със Слънцето и Земята, затова няма лунно затъмнение при всеки лунен цикъл – обяснява Брад Тъкър, астороном от Австралийския национален университет по астрономия и астрофизика. – Ще видите как залезът и изгревът на Земята осветяват повърхността на Луната на около 350 хил. км от нас. Ако бяхте на Луната, щяхте да видите пълно слънчево затъмнение, тъй като Земята ще блокира Слънцето.”

Това юлско пълнолуние е познато във фолклора и като Пълна еленова луна или Бурна луна, тъй като се появява, когато рогата на елена са напълно развити и в частта от годината, когато времето е най-бурно. Знае се още и като „мини Луна”, защото тогава спътникът на Земята е най-далече от планетата ни и изглежда сравнително по-малък. Фактът, че Луната изглежда по-малка от обикновено и следователно отнема повече време да прекоси сянката на Земята, обяснява и необичайната дължина на лунното затъмнение.

У нас видимостта ще е доста добра: пикът на явлението ще може да наблюдаваме на родното небе от 22,30 ч. до малко след полунощ. Продължителността в София ще бъде 5 часа и 45 минути, а пълното лунно затъмнение, съчетано с Кървава Луна, ще трае час и 42 минути. Сайтът timeanddate.com предлага добра ориентация в днешното явление, нужно е само да впишете локацията си в полето за търсене и страницата автоматично ще генерира световна карта със зоните на видимост.

Червената луна ще има компания в петък вечер – Червената планета. Марс ще бъде най-близо до Земята от 15 години насам. Четвъртата планета в Слънчевата система ще е противоположно разположена на Земята и Слънцето, което ще ни я покаже в много ярка светлина. В Европа Марс ще е разположен ниско над хоризонта.

Ако днес атмосферните условия не позволят да видим най-яркия Марс от 15 години насам, ще може да го направим в понеделник или вторник, когато ще е на разстояние от 576 млн. километра от нас. Явлението ще може да се наблюдава с невъоръжено око, а най-хубава видимост ще има към 4 ч. сутринта във вторник.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90