Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Те пеят по-добре от оригиналите

За по-малко от две години „Постмодърн Джубокс“ идват за трети пъти, за да изнесат четвърти концерт. Сега, през май

Скот Брадли е бащата и майката на PMJ. Снимка: „БГ Саунд Стейдж“ - Те пеят по-добре от оригиналите

Скот Брадли е бащата и майката на PMJ. Снимка: „БГ Саунд Стейдж“

В средата на май „Постмодърн Джубокс“ (PMJ) ще поставят своеобразен рекорд сред гостуващите у нас чужди изпълнители –  за по-малко от две години ще дойдат за трети път и ще изнесат четвърти концерт. Така че би трябвало да ги знаете. Те са едни общо взето незнайни музиканти, които изпълняват най-актуалните хитове на ХХI век така, че не можете да ги познаете, защото звучат по-добре от оригиналите. Всички присъствали на шоуто в НДК през март 2017-а могат да потвърдят, че беше незабравим музикален спектакъл.

Скот Брадли – бащата и майката на PMJ – е много талантлив музикант, с едно гениално хрумване. Допреди „Джубокса“ най-естественото нещо в музиката бе стари песни да получават нови аранжименти. Брадли, израснал с вкус към суинга и джаз стандартите, решава да прави точно обратното: да облича стари дрешки на нови песни. От една страна така печели по-възрастната публика като залага на носталгията, от втора – това наистина бяха златните времена на хубавата музика, и от трета – събужда и интереса на по-младите зрители, защото това все пак са техните песни.

Втората идеята, залегнала в основата на PMJ, не е толкова нова. Но в съчетание с първата, тя позволява на музикантите му да изнасят на ден по десет (или повече) концерта на пет континента (стига да има публика за тях) в продължение на десетилетия и никога да не страдат от липса на репертоар.

Концепцията включва музиканти и певци, които обикалят света под името „Постмодърн Джубокс“, но „Постмодърн Джубокс“ не е група, а запазена марка на Скот Брадли. Поне два състава под това име и контрола на Брадли гастролират едновременно в Европа и Северна Америка тази пролет и изпълняват нови хитове в ретро стил. Музикантите в тези състави могат да се сменят постоянно. Сред тях има такива, които вече са станали доста популярни от видеоклиповете на PMJ в интернет – с над 500 милиона милиона гледания и над 3 милиона последователи в YouTube. И ако очаквате да видите някой от тях (или да не видите друг), може да останете (не)приятно изненадани. Защото засега организаторите са решили да запазят в тайна кои познати лица от „Постмодърн Джубокс“ ще можем да видим на 15 май в зала 1 на НДК – но обещават изненади. И най-вероятно изненадите ще са приятни. Маркатата PMJ не би трябвало да допуска друго.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Вижте още: КОГАТО МУЗИКАТА Е ПО-ВАЖНА ОТ КРАСОТАТА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах