Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Те са стотици и свирят заедно Адажиото на Барбър (видео)

Подкрепа за челисти на свободна практика по време на Ковид-кризата

Всички музиканти записват непрофесионално от дома си. Снимка: Стопкадър - Те са стотици и свирят заедно Адажиото на Барбър (видео)

Всички музиканти записват непрофесионално от дома си. Снимка: Стопкадър

278 челисти от цял свят изпълняват заедно Адажиото за струнен оркестър на Самюел Барбър във видео за проекта „Covid Cello Project“ (Проект за челисти „Ковид“). Всички музиканти в него свирят от вкъщи и след това записите им, заснети без прекъсвания и монтиране, са миксирани в едно.

Организатор на проекта е британският музикант Тони Роджърс, който поставя през април начало на инициатива за подкрепа на челисти по време на пандемия. За участие първоначално кани 16 свои колеги на свободна практика и призовава публиката онлайн да направи дарение за изпълнителите. Постепенно интересът нараства и всяко следващо видео събира все повече челисти.

Записите за най-новото, единайсето видео, вече са приети и предстои да бъдат обработени.

В репертоара на музикантите влизат както класически произведения на Бах и Шуберт, така и съвременни творби на Ленард Коен и Енио Мориконе.

Предлагаме ви последното видео от проекта, останалите може да чуете тук.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90