Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Те, виновните за Холокоста. И ние, невинните

Преиздават първата книга за депортирането на евреите от Македония, Тракия и Пирот

Мемориал край река Дунав в Будапеща, посветен на жертвите на Холокоста. Автор на идеята: Кен Тогай, скулптор: Пауер Дюла - Те, виновните за Холокоста. И ние, невинните

Мемориал край река Дунав в Будапеща, посветен на жертвите на Холокоста. Автор на идеята: Кен Тогай, скулптор: Пауер Дюла

След 70 години в неизвестност излиза първата книга, описала Холокоста чрез държавни документи. Тя съдържа доклади, постановления и упътвания за депортирането на евреите от Тракия, Македония и Пирот. Нарича се „Документи”, авторът й е Натан Гринберг и днес ще чуем отново гласа му, благодарение на журналистката Татяна Ваксберг и издателство „Гутенберг“.

Dokumenti

Сборникът е достъпен на книжния пазар за първи път от 1945-а, когато излиза от печат. Написаното в книгата не е изучавано през годините, авторът е забравен, а темата е табу за комунизма и за посткомунизма.

Новото издание на „Документи“ предлага плътен образ на Натан Гринберг – той е икономист, политик и полиглот, който след 9 септември 1944 г. е назначен от правителството на ОФ в Комисарството по еврейските въпроси (КЕВ). Документите, които той заварва в институцията, са възпроизведени в този сборник.

„Впечатляващо документално изложение за насилието, преживяно от евреите през 1941-1944 г. Зловещи страници от историята, които трябва да бъдат припомняни, за да не се повтарят“, казва за книгата историкът Николай Поппетров.

Друг изследовател на миналото – Надя Данова, посочва, че сборникът на Гринберг ще помогне на нашето общество да съзрее като общност от граждани.

Икономистът Румен Аврамов твърди, че „Документи“ на Гринберг е просветление за истина и отговорност, които 70 години българската държава отказва да признае“.

Заедно с пленените в Германия архиви, документите, публикувани от Натан Гринберг, са основен източник за книгата „Българските евреи и окончателното решение“, обяснява историкът Фредерик Чери:

„Гринберг беше включил текста на споразумението между Данекер и Белев, постановления и упътвания, отнасящи се до депортирането на евреите от намиращите се под български контрол [части на] Гърция и Югославия, както и антисемитското законодателство в монархията.”

Holokosta2-a

„Издаването на тази книга в различни контексти има различен смисъл за различни исторически „ние“, но дава един и същи шанс за критика на лесните противоположности – „те, виновните“ и „ние, невинните“, казва социологът Лиляна Деянова.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС