Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Театър „199“ празнува 55-годишнина без купон

Рожден ден с умерено веселие, още четирима актьори на Стената на славата и нашумял спектакъл

На 12 юни още четирима актьори ще оставят своя отпечатък на столичната Стена на славата. Снимка: Театър „199“ - Театър „199“ празнува 55-годишнина без купон

На 12 юни още четирима актьори ще оставят своя отпечатък на столичната Стена на славата. Снимка: Театър „199“

На 55 години става малкият и много обичан от столичната публика Театър „199“ – но заради противоепидемичните мерки ще празнува без планирания преди форсмажорните обстоятелства купон. Годишнината ще бъде отбелязана с умерено веселие, с нови четири актьорски имена на Стената на славата до входа и със спектакъл, който ще постави началото на летния театрален сезон.

В продължение на 55 сезона над 550 актьори излизат пред публиката на „199“ в 295 премиерни заглавия. Театърът ще отбележи достолепната си възраст на 12 юни – защото на 12 юни 1965 г. е била първата премиера на тази сцена – „Майка земя“ от Чингиз Айтматов, постановка Стефка Прохаскова, с участието на Иванка Димитрова, Цветана Енева и Стойчо Мазгалов. На тази дата тази година Театър „199“, който вече носи и името на един от дългогодишните си директор – Валентин Стойчев, ще постави началото на лятната си програма. Ива Тодорова ще изиграе нашумелия си авторски спектакъл „Приятно ми е, Ива!“. Започва в 20 ч.

Плановете бяха годишнината да бъде отбелязана с премиерата на спектакъла „Боклук“ от Елена Телбис. Нов текст, с който актрисата спечели последното издание на конкурса на театъра за съвременна българска драматургия на името на голямата българска актриса Славка Славова.

На 12 юни ще се празнува и с поставяне на отливки и послания от четирима актьори на Стената на славата до входа на театъра – Стефка Янорова, Мария Сапунджиева, Владимир Карамазов и Стефан Вълдобрев. Събитието започва в 14 ч.

Формата, под която съществува Театър „199“, се нарича „открита сцена“, както мнозина при новите обстоятелства погрешно наричат и сцените на открито. Но тази формулировка всъщност означава театър без трупа – затова „199“ няма как да се възползва от възможностите на сцените под открито небе. Малкият салон, кръстен в началото на броя на местата, с които разполага, преди време ги намали на 169, а сега, когато може да използва само 30% от капацитета си, ще продава само по 51 билета на представление. Зрителите ще бъдат настанявани през ред и през 2 места, семействата ще могат да сядат един до друг. Цените остават същите.

От „199“ призовават своите приятели, които имат билети за отменени спектакли в периода март – май 2020 г., да подкрепят театъра, като ги презаверят.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90