Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ново плаване с Театър „Азарян“, четири дами в „Корабът Нощ“

Татяна Лолова, Цветана Манева, Пламена Гетова и Петя Силянова говорят за желанието

Татяна Лолова излиза за пръв път на сцената заедно с Пламена Гетова, Цвтана Манева и Петя Силянова. Снимка: Лазар Гушев - Ново плаване с Театър „Азарян“, четири дами в „Корабът Нощ“

Татяна Лолова излиза за пръв път на сцената заедно с Пламена Гетова, Цвтана Манева и Петя Силянова. Снимка: Лазар Гушев

Театър „Азарян“ тръгва на плаване в столичното море от събития с нов спектакъл. Четири дами ще се качат в „Кораб „Нощ“, постановка на Стилиян Петров по текстове на Маргьорит Дюрас. Очаква се пътниците да се качат на борда премиерно на 27 и 28 април. 

На сцената излизат четирите големи актриси Татяна Лолова, Пламена Гетова, Цветана Манева и Петя Силянова, за пръв път заедно пред публика. Четири жени ще обсъждат желанието – латентно и скрито.

Спектакълът разказва за дългогодишните телефонни разговори между двама души, които се влюбват един в друг, но никога не се срещат. Дюрас твърди, че сюжетът е по истинска история, разказана й от близък приятел. Изследователи на творчеството на писателката обаче откриват много автобиографични моменти в сюжета. Той излиза за първи път през 1978 г., когато Дюрас публикува кратък текст, наречен „Корабът „Нощ“. Година по-късно се появяват театрална пиеса и филм със същото заглавие, чийто режисьор и сценарист отново е Маргьорит Дюрас.

Това произведение е основата на спектакъла в НДК, към него Стилиян Петров заедно с Яна Борисова – драматурга и директор на Театър „Азарян“ – добавят още няколко текста на Дюрас, в които тя изследва невидимото и еротичното.

Маргьорит Дюрас е родена като Маргьорит Жермен Мари Донадиьо през 1914 г. във френски Индокитай, днешен Виетнам, в семейство на френски емигранти. Тя напуска Сайгон, когато навършва 18 години и заминава за Париж. Псевдонимът Дюрас идва от името на малко градче в Аквитания, от където са корените на бащиния й род. Завършва право и политология в Сорбоната, а през 1943 г. публикува първия си роман „Безсрамниците“. През 1959 г. е номинирана за Оскар за сценария на „Хирошима, моя любов“. Най-известния си роман „Любовникът“ Дюрас пише, когато е 70-годишна. За него й присъждат наградата „Гонкур“.

Сценичната версия на „Корабът „Нощ“ е на Яна Борисова и Стилиян Петров. Текстовете за спектакъла са в превод на Мария Георгиева и Албена Стамболова. Сценографията е на Венелин Шурелов, костюмите – на Елица Георгиева. Композитор е Петя Диманова, саунд дизайн: Иван Шопов.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС