Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Театър и наука се срещат в нов фестивал в София

„Театър на чудесата“ представя пърформанси за черните дупки, опитомяването на животните, изкуствените органи и др.

Синтетичните органи са част от съвременните проблеми на науката, които ще бъдат обсъждани в рамките на фестивала. Илюстрация: „Театър на чудесата“ - Театър и наука се срещат в нов фестивал в София

Синтетичните органи са част от съвременните проблеми на науката, които ще бъдат обсъждани в рамките на фестивала. Илюстрация: „Театър на чудесата“

Теми от опитомяването на древни зверове през пречупването на космическите граници до търсенето на разковничето за нашето безсмъртие ще бъдат представени в рамките на „Театър на чудесата“ (10 – 12 септември). Международният мултижанров фестивал идва за пръв път в София и представя поредица от експериментални научно-театрални пърформанси, в които учени и артисти работят заедно.

В програмата на популярно научното събитие са три премиерни интердисциплинарни лекционни пърформънси, които ще се проведат на сцената на нощния клуб „Терминал 1“ и три представления на научна тема на „Сцена Дерида”, които ще потопят зрителите в необятните вселени на науката и изкуството и техните пресечни точки.

Всяка от засегнатите във фестивала теми предразполага както към развитието на художествен сюжет, така и към авангардна научна разработка. Резултатът от този експеримент ще видим в София. Пърформансът „Ритъмът в сърцето на Галактиката” например, който ще се състои на 10 септември в „Терминал 1“, ще разкаже за сърцето на Млечния път и откритата там свръхмасивна черна дупка. Спектакълът ще търси отговорите на въпроса как подобно космическо чудовище с размери на милион слънца се е озовало там и какво представляват активните галактични ядра. Гидове на зрителите – техни галактически стопаджии – са астрофизикът Владимир Божилов, музикантката Анна Бочева и режисьорът Живко Джуранов, специализиран в импровизацията.

Идеята за безсмъртието ще интерпретира следващият спектакъл в „Терминал 1“. „Синтетичният човек – мечта, кошмар, реалност?” (11 септември) засяга темите за изкуствените човешки органи, за майки, които раждат чрез синтетични органи. Основни герои на събитието са предприемачът Спас Керимов, видео-артистът Никола Налбантов и режисьорът Димитър Узунов.

Опитомяването на дивите животни е темата на последния пърформанс от програмата на същата сцена. „Звярът“ (12 септември) връща лентата на времето 13 хил. години назад, за да разкаже какво знае науката за първите опитомени от човека животни и как тази способност е променила завинаги хода на нашето развитие. Спектакълът е с режисьор Стефан Прохоров, участват палеозоологът Надежда Карастоянова и актрисата Деница Зафирова.

Паралелната програма в „Дерида“ ще предложи още три представления с не по-малко атрактивни теми – „Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?” на реж. Димитър Узунов. Ще се играе на 10 септември.

За втората фестивална вечер е програмиран моноспектакълът „Принципът на неопределеността“ на италианеца Андреа Брунело, който ще посвети публиката в някои от най-загадъчните концепции на квантовата физика, сред които и популярния експеримент „Котката на Шрьодингер“.

Последната вечер на 12 септември е за театралната лекция „Изчислителната красота на природата”.

Фестивалът „Театър на чудесата“ се провежда за пръв път в Тренто, Италия, през 2017 г. Негов предшественик е платформата „Jet Propulsion Theatre“, която реализира сценични колаборации между учени и артисти. През 2020 г. фестивалът става основа на европейския проект CURIOUS.

Изданието на фестивала през септември в София е първото извън Италия, като до края на годината предстоят издания на „Театъра на чудесата“ в Сърбия (Белград) и Белгия (Антверп).

У нас фестивалът се организира от „Арте Урбана Колектив“ и „Ratio“ в партньорство с Френски културен институт, „Сцена Дерида“, „Си Ви Ес България“. Събитието е подкрепено от програма „Творческа Европа“, Национален Фонд „Култура“ и Столична програма „Култура“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90