Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Театър като на живо от екрана осигурява нова технология

Записаните в 8К спектакли могат да бъдат гледани на монитор дори с театрален бинокъл и се смятат за „спасителна лодка“ за индустрията

Зданието на театъра „Кабуки-дза“ в квартала Гиндза, Токио. Снимка: Уикипедия - Театър като на живо от екрана осигурява нова технология

Зданието на театъра „Кабуки-дза“ в квартала Гиндза, Токио. Снимка: Уикипедия

Театрите, пострадали от пандемията, ще успеят да оцелеят благодарение на високите технологии, твърди генералният директор на японския театър „Ботян“ Йоити Оти пред руската информационна агенция „РИА новости“. Проектът, който японските театрални продуценти разработват, ще бъде част от мерките, предприети от министерството на образованието и културата в Токио за преодоляване на последствията от коронавируса.

Преди 5 години в Япония стартира използване на 8К технология за популяризиране на театралното изкуство. Тогава целта е да бъдат запознати зрителите от дълбоката провинция с постиженията на японския и световния театри. Сега, когато институциите от няколко месеца не поставят спектакли и не посрещат зрители, същата тази технология може да се окаже спасение, смята Оти.

През март 2018 г. в Токио е показан първият пилотен проект с три спектакъла, записани с резолюция 8К – 33,2 мегапиксела, което е 4 пъти повече от телевизионното излъчване с най-високата възможна резолюция в момента. През 2019-а и в началото на 2020 г. са проведени и първите два азиатски фестивала за спектакли, заснети в 8К.

Технологията позволява да се записват и излъчват представления в един кадър, без монтаж. Благодарение на високата резолюция зрителят вижда цялата сцена и може сам да избере къде да фокусира вниманието си. Може дори да използва театрален бинокъл, качеството на възпроизвеждане го позволява.

Работата с 8К може да върви по няколко направления, казва директорът Оти. Може да се излъчват в интернет предварително записани спектакли или да се гледат в реално време изпълнения в празна зала. Ще бъде създаден специален портал, в който ще бъдат включени всички варианти за избор. За разлика от съществуващите досега формати, високата резолюция ще позволи зрителят да увеличава изображението така, че да разгледа и най-малката мимика на актьора или пръстите на музиканта, твърди Оти. Такива представления могат да бъдат излъчвани и в киносалони, както и по телевизията. Звукът се записва на живо, директно от сцената, така че да се създаде ефект на присъствие в театралната зала.

Според японския театрален продуцент при очакваната втора вълна на вируса, когато театрите вероятно ще бъдат затворени повторно, това може да се окаже спасителната лодка за културните институции. Освен това новата технология ще позволи да бъдат привлечени нови почитатели на театралното и музикалното изкуство, които след отварянето на залите ще поискат да видят на живо любимите си изпълнители.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90