Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Театър „Кредо“ създава нов спектакъл чрез творческа лаборатория

С него трупата ще отбележи 30-ия си юбилей през 2022 г.

Младите таланти от „Творческата Кредо лаборатория“ и техните ръководители Нина Димитрова и Денис Хаят. Снимка: Театър „Кредо“ - Театър „Кредо“ създава нов спектакъл чрез творческа лаборатория

Младите таланти от „Творческата Кредо лаборатория“ и техните ръководители Нина Димитрова и Денис Хаят. Снимка: Театър „Кредо“

Театър „Кредо“ е пред финал на първия етап от творческа лаборатория по едногодишния проект „кРЕдоСТАРТ“. В нея вече трети месец се подготвят актьори за участие в бъдещ спектакъл, и най-добрите от тях ще бъдат поканени в края на юли за участие в ново представление. С него през 2022 г. трупата ще отбележи 30-годишния си юбилей.

Ръководител на „Творческата Кредо лаборатория“ и режисьор на бъдещия спектакъл е Нина Димитрова – актриса, режисьор и създател на „Кредо“. За свой асистент тя е избрала актьора Денис Хаят, неин бивш студент и носител на „Икар“ за дебют в спектакъла ѝ „Ревизорът“ по Гогол.

Режисьорката Нина Димитрова и асистентът ѝ акторът Денис Хаят (вдясно). Снимка: Театър „Кредо“

В „Творческа Кредо лаборатория“, която се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“, участват актьори на около 25 години. Те са на възрастта на героите в историята, която „Кредо“ ще разкаже в новия си спектакъл. История за приятелството и приключенията на група цветни млади хора, които забавно и изобретателно оцеляват в системата на собствеността и парите, без да губят умението да се радват на живота, а така също и на виното. Ако героите на тази световно известната история не бяха скитници и ако знаеха латински, вероятно мотото на техния живот щеше да бъде In vino veritas (Във виното е истината).

През есента по проект „кРЕдоСТАРТ“ продължава и юбилейното национално турне на трупата със спектакъла „Дневникът на един луд“ по повод неговата пета годишнина. На 25 септември спектакълът гостува в рамките на международния театрален фестивал „Пиеро“ в Стара Загора, а на 12, 13 и 14 октомври в Бургас – на сцената на Държавен куклен театър Бургас.

„Каквото направи дядо, все е хубаво“ по Х. К. Андерсен, друго от заглавията на Театър „Кредо“, навърши 15 години. Една от инициативите за отбелязване на юбилея на спектакъла е по проекта „Все е хубаво“, също подкрепен от Национален фонд „Култура“ по програма „Творчески инициативи“. По този проект Нина Димитрова е създала 24 кратки филма с продължителност до 10 минути. Чрез използването на архивен снимков и видеоматериал тя разказва историята на представлението и неговия световен триумф. Филмите съдържат интервюта с оценки на български и чуждестранни специалисти и на участници в спектакъла. В тях е представена и практиката на Театър „Кредо“ да играе своите спектакли на езика на страната, в която гостува. Това е ставало на руски, английски и японски. Филмите ще бъдат разпространени дигитално в сайта на Театър „Кредо“ и ще бъдат споделяни в страницата на театъра във Фейсбук.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg