Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Театър на ъпсурта в парламента

Спад на кандидатите за депутати от културата за 47-ото Народно събрание, защо?

„Искам да ида в парламента!
Иди! – никога нема да имаш хемороиди“, пяха през 2005 г. „Ъпсурт“. 16 г. по-късно Ицо Хазарта е кандидат за депутат. Снимка: „Ъпсурт“ - Театър на ъпсурта в парламента

„Искам да ида в парламента! Иди! – никога нема да имаш хемороиди“, пяха през 2005 г. „Ъпсурт“. 16 г. по-късно Ицо Хазарта е кандидат за депутат. Снимка: „Ъпсурт“

Културата очевидно ще трябва да направи три стъпки назад в следващия парламент. Общото усещане, че в кастинга за Народно събрание участват нови и неупотребени звезди, е измамно – далеч по-малко от обикновено са кандидатите за адвокати на културата в новото Народно събрание. Предлагат ни още от същото, но по-рафинирано.

Творците обикновено стават част от политическата класа в трудни времена, когато се нуждаем от творческо мислене в социалната сфера. На първите избори през тази година кандидат-депутатските листи бяха пълни с имена от изкуството, които дотогава не бяхме и помисляли, че ще седнат на банките в парламента. Постепенно много от тях отпаднаха. Дори Калин Вельов напусна тихомълком листите на ГЕРБ в София.

На предстоящите избори отсъстват имената, които впечатляваха с внезапното си появяване на необичайно място в първите избори за 2021-а – имена като Иван Гранитски, Максим Генчев, Анжела Димчева, Веселин Плачков, Ернестина Шинова, Георги Низамов… Партиите рязко са обърнали интереса си към бизнесмени, адвокати и най-вече лекари. Културата вече не носи точки.

Вижте още: КУЛТУРАТА ИМ Е ТЯСНА

Това е така, само ако не става дума за Христо Петров, както ще го наричат новите му колеги, докато обикновеният електорат ще продължи да си му вика Ицо Хазарта. Допирът на рап певеца до културата е малко условен, защото „Ъпсурт“ са единствената рап група, в която има арт. А и всъщност е малко тъжно това, че социалната енергия на Хазарта ще бъде ограничена от парламентарна униформа. Вече загубихме една социално ангажирана група като „Хиподил“ преди години заради политически амбиции. Светльо Витков отдавна присъства в листите на кандидат-депутатите не като представител на изкуството, а като политик с дългогодишен опит в кариерата. Тази формула вече е приложена и е нормално да очакваме, че „Ъпсурт“ ще има трудности след престоя на Хазарта в парламента.

Новата ПП „ПП“ определено се е опитала да открие нови лица, които да вкара в листите си. Друг виден представител на културата – оперната певица Дарина Такова – също е намерила място в тях. За съжаление – на неизбираемото 11-о място в 23 МИР в София. Присъствието ѝ дава цвят и класа на политическото движение, но не гарантира възможности за въздействие върху културните политики.

Още един оперен певец се опитва да стане депутат от 23-ти район в София – Калуди Калудов е в листите на „Българска социалдемокрация“, чийто лидер е Александър Томов, известен като Лупи.

Сред музикантите от поп и рок сцената, напиращи за политиката, най-много има в листите на „Демократична България“. Стоян Михалев води листата на ДБ във Варна. Васил Гюров е шести в листата на „Демократична България“ в 23-ти МИР – София. Организаторът на Рок Фест Паничище – Николай Табаков, води листата на демократите в Кюстендил.

Актьорите и сценаристите доминират на кандидат-депутатската сцена. Сценаристите вече са повече политици, отколкото шоумени, а актьорите в листите отдавна четат повече юридически, отколкото драматургични текстове. Не е нужно да изброявам хората от „Има такъв народ“, които се преквалифицираха през тази година от сценарен екип в политическа партия, те вкупом отново са водачи на листи за ИТН. Артистите са пръснати във всички цветове на политическия спектър – Нона Йотова от БСП, Евгени Будинов и Тома Биков от ГЕРБ, Веселин Калановски от „Демократична България”. Появиха се и нови техни колеги от ПП „Продължаваме промяната“– актьорът Димо Димов, доц. д-р Тодор Иванов Димитров-Мечкарски, който преподава „Сценична реч“ в НАТФИЗ, Атанас Атанасов, който е вписал в биографията си актьорски опит от Лондон. Перлата в короната на ПП „ПП” обаче е актрисата Касиел Ноа Ашер, която е вписана в листите на 23 МИР София с името си по лична карта – Десислава Красимирова Спасова. Мястото е неизбираемо, но присъствието ѝ там означава много.

Сред хората, свързани с културата, в депутатските листи са още издателят и преводач Манол Пейков, втори в листата на ДБ в Пловдив, Зарко Маринов, журналист и водач на демократите в Смолян, Петър Миланов, журналист и кинодокументалист, който води ПП „ПП“ във Видин.

Културната палитра на участващите в третия поред кастинг за депутати е доста оскъдна. Вероятно е дошло времето на технократите, които да подходят към законите като към експертна материя. Но кой ще защити културата в един лишен от истински артисти парламент? Хората на изкуството все още са най-ощетени от последствията на пандемията, най-несигурни за бъдещето си. Имат нужда от народни представители, които познават материята и не подхождат към нея като към купчина лесни за изваждане числа в бюджета.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах