Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Театър „Ренесанс” гори от миналия век, но все пак оцелява

Как през 1940 г. сградата на театъра е спасена от самоотвержени пожарникари

Новината за пожара в Театър „Ренесанс“ във в. „Дневник“ от 1940 г. - Театър „Ренесанс” гори от миналия век, но все пак оцелява

Новината за пожара в Театър „Ренесанс“ във в. „Дневник“ от 1940 г.

Разположена на едно от най-ключовите места в София – площад „Възраждане“, сградата, проектирана от арх. Никола Лазаров, винаги е била застрашена от безотговорността на хора с неунищожими апетити. И колкото да обвиняваме алчността на днешния ден, това не е първото изпитание за Театър „Ренесанс”. Предлагаме ви статия във вестник „Дневник“ от 24 август 1940 г., в която се разказва за пожар, подобен на днешния. Тогавашните журналисти изказват съмнения, че зад подпалването стоят нечии интереси, макар тогава сградата да е била собственост на баба Цоца Петрова, а не на богат бизнесмен от Прехода.

Тази сутрин Театър „Ренесанс“ изгоря

Престъпление или умисъл? Една престъпна нехайност
Над пет милиона лева загуби
Смелата борба на г. Захарчук и неговите помощници с огнената стихия в продължение на два часа
Стихийният пожар застрашава да унищожи цял квартал
Директорът на полицията произвежда следствие

Театър „Ренесанс“, това е една от най-старите и най-популярни театрални сгради в Столицата. Едва ли има столичанин или посетител на Столицата, който да не е посетил тая сграда, която ще остане историческа за нашето сценично изкуство. Тетърът е построен върху една площ от 1000 кв. м., в 1900 година. За времето си той е бил най-големият и най-модерен театър салон в страната. В него играе „Кооперативен театър“ от основаването му. Миналата година в същия салон играеше първият у нас музик-хол. Този театрален салон е ням свидетел на развитието на нашето театрално изкуство. В него тази сутрин избухна стихиен пожар, който застрашаваше да унищожи из основи не само театъра, но и целия квартал, намиращ се между улиците „Антим І“, „Пирот“ и бул. „Македония“.

Благодарение само на безграничната самопожертвувателност и тактичност на пожарния командир г. Юрий Захарчук и неговите помощници и всички пожарникари, кварталът бе спасен от унищожаване. Сградата на театъра, както и всички наоколо постройки е паянтова, каквито на времето са строени. Тя е собственост на баба Цоца Петрова.

Първите съобщения за пожара

Точно в 4,20 ч. в редакцията ни се получи тревожно съобщение, че някъде в Столицата има страхотен пожар. Огнените езици на пожара са се виждали от най-крайните квартали на София. Веднага нашият дежурен сътрудник се отправи за пожарната команда. Още с излизането на улицата се чувствуваше мириз на изгоряло. На тъмния хоризонт се очертаваха високи димни облаци. Скоро стана известно, че гори театър „Ренесанс“. Само две минути след пожарната команда на мястото пристигнаха наши сътрудници.

Картината бе страхотна

Гореше целият театър. Огнената стихия се извиваше зловещо и отправяше закана към смелите помощници на г. Захарчук, че този път няма да бъде победена и ще извърши разрушителното си дело. Г. Захарчук обаче не се уплаши от тая закана и веднага се хвърли в тая безпомощна борба. Онова, което направи най-силно впечатление, е фактът, че всички коли на пожарната команда обиколиха театъра и всяка една застана на своето определено място.

По-късно г. Захарчук ни обясни, че той е очаквал този пожар от 15 години насам и приготвил план за неговото изгасяване.

– Не един път аз съм предупреждавал, че тук ще бъде гробница на много хора, посетители на театъра, на много пожарникари, а може би и на мен. Никой не ме послуша, но въпреки това софийската пожарна команда знае добре своите задачи и сега ние се хвърляме в борба, която, ако Бог не ни помогне, ще бъде последната на мнозина от нас. Вижте, театърът е като кутийка и гори като кибрит, напоен с бензин.

Вижте още: ГОРИ СГРАДАТА НА БИВШИЯ ТЕАТЪР „ВЪЗРАЖДАНЕ“ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах