Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Театър с чатбота Алекс в Топлоцентрала

„Театър на чудесата“ с експерименти за любовта, работилница за писане и дискусия за медиите днес

Роботът Алекс често се радва на повече внимание от колегите си човеци. Снимка: Питър Тюнисен - Театър с чатбота Алекс в Топлоцентрала

Роботът Алекс често се радва на повече внимание от колегите си човеци. Снимка: Питър Тюнисен

Изкуствен интелект, методите за влияние в медийната среда, търсене на значението на любовта и други актуални теми ще засегне „Театър на чудесата“. Международният мултижанров фестивал се завръща за второто си издание в София и този път ще се проведе в „Топлоцентрала“ в Южния парк. Събитията ще се състоят точно след един месец, между 27 и 30 октомври.

„Театър на чудесата“ ще потопи публиката в актуални за съвремието ни теми и иновации. Началото е с театър на импромизацията с участието на чатбот, базиран на изкуствен интелект. „Експериментът“ ще се проведе на 27 октомври в зала 2 на „Топлоцентралата“, когато чатботът Алекс ще се включи в шоуто на колегите си човеци, изпращайки реплики до един от импровизаторите чрез слушалка. Трудното и забавно предизвикателство пред публиката е да се опита да намери смисъл в реплики, генерирани от изкуствения интелект, като може и те да нямат никакъв смисъл.

Спектакълът „Improbotics“ е разработена от компютърните учени Пьотр Мировски (Великобритания) и Кори Матюсън (Канада), бащите на чатбот с изкуствен интелект, базиран на модели за това как функционира езикът. Софтуерът им може да създава текст, като предвижда думи въз основа на всички използвани преди това. Чрез фина настройка на тези модели на субтитрите на повече от 100 000 филма, Алекс може не само да генерира думи в изречения, но и да говори в диалози.

Многоликото лице на любовта е темата на 28 октомври, когато ще се проведе лекционният спектакъл „So Is This Love?“ (Е, това ли е любовта) на д-р Катриен Шауброк и д-р. Бен Верховен (Белгия). Двамата изследват различните любовни връзки и размишляват над значенията на чувството. Чрез поредица от монолози те подканват публиката сама да изследвате концепцията за любов, подходяща и възможна за всеки един от тях. Любовта приема много форми, които са субективни. Осъзнаването на този факт може да бъде както освобождаващо, така и много объркващо, отбелязват създателите на спектакъла.

Изкуството да разкажеш запомняща се история на научна тема е обект на изследване на следващия ден, 29 октомври. Уъркшопът „Creative Storytelling and Science Communication: Как да създадем и разкажем хубава и запомняща се история на научна тема“ е с автори Димитър Узунов и д-р Владимир Божилов. Узунов, театрален режисьор и организатор на „Театър на чудесата“ в България, и астрофизикът Божилов ще дадат на участниците практически инструменти за това как да създадат и разкажат пред публика завладяваща история на научна тема. Участниците ще се запознаят с различни формати за комуникация на науката и с основите на успешното създаване и разказване на истории. Ателието е предназначено за учени и любители на науката, учители и преподаватели, както и за всеки, който би желал да подобри комуникационните си умения.

Още събития от програмата, имена на гости и подробности ще бъдат обявени в следващите дни.

Фестивалът „Театър на чудесата“, посветен на сътрудничеството между хора на изкуството и науката, се организира в България от „Арте Урбана Колектив“, в партньорство с RATIO и Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ и с подкрепата на програма „Творческа Европа“ и Национален Фонд „Култура“. „Театър на чудесата“ е част от европейския проект CURIOUS.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС