Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Театър „София“ пише на Слави Бинев: Докажете културата си!

Вие маскирате изкуството и подменяте истинските ценности

"След като признавате, че не сте експерт в културната сфера и медиите, питаме кои са хората, които ще съветват експертно членовете на Комисията за култура и медии", пишат от Театър "София" на Слави Бинев. Снимка: Румен Добрев - Театър „София“ пише на Слави Бинев: Докажете културата си!

"След като признавате, че не сте експерт в културната сфера и медиите, питаме кои са хората, които ще съветват експертно членовете на Комисията за култура и медии", пишат от Театър "София" на Слави Бинев. Снимка: Румен Добрев

Трупата на общинския Театър „София“ изпрати писмо с въпроси до новия председател на Комисията по култура и медии в парламента Слави Бинев. В него те поставят най-важните проблеми за творците и призовават архонта да докаже културата си.

Вижте пълния текст на писмото до Бинев:

Уважаеми г-н Бинев, водени от убеждението, че диалогът позволява да се разреши и най-трудния въпрос, изчакахме да чуем Вашите намерения като председател на Комисията за култура и медии към Народното събрание. Ще разрешите ли трупаните с години проблеми в тази важна сфера на обществения ни живот. Не бива да се учудвате от силната реакция на недоволство, тъй като Вашето име и това на голяма част от ръководената от вас Комисия досега по никакъв начин не е свързвано с намерение да се работи за духовното израстване на нацията. Нещо повече – за съжаление, именно Вас и голяма част от колегите ви в тази комисия се разпознават като проводници на онова направление в обществения живот, което се маскира като изкуство и подменя истинските ценности. Затова искаме да чуем конкретни отговори на важните въпроси, които стоят пред Комисията по култура и медии и в това Народно събрание. След като признавате, че не сте експерт в културната сфера и медиите, питаме:

Кога и кой ще изработи културната стратегия на Р България, кои са хората, които ще съветват експертно членовете на Комисията за култура и медии, как ще се постигне увеличаване процентът от държавният бюджет за подкрепа и развитие на българската култура?

Знаете ли, че с настоящата реформа, комерсиализирането на спектаклите стана масово, защото театрите са принудени да гонят брой билети, а не качеството? Наясно ли сте с това и дали имате идея да го промените?

Какви законови промени ще инициирате?

Какви действия ще предприемете за популяризиране постиженията на творците?

Как ще бъде осигурена свобода за медиите ?

На какъв принцип ще работите с творческите съюзи и съюзни организации?

Ще преосмислите ли данък ДДС върху книгата и учебниците?

Ще останат ли 10-те % за култура от приходите в хазарта?

Въпросите са много. Да започнем с тези.

Само категорични и разумни отговори могат да ни накарат да преглътнем поредното унижение от неглижирането на хората, призвани да се грижат за духовното бъдеще на нацията. Като поставяме тези искания, вярваме, че изразяваме тревогата на всички артисти и журналисти. Не молим, изискваме вашият работен план, защото вашите заплати идват и от нашия зле заплатен труд. Докажете културата си. Политиците трябва за знаят, че гласът на българските културни дейци може да стане толкова мощен, че да отприщи гражданското недоволство.

P.S. Театър „София“ предлага в най-скоро време да бъде домакин на среща на представители на всички творчески гилдии и колеги, които работят в сферата на културата и медиите, за да обединим позициите и становищата си, бъдещите си общи действия.

Очакваме Вашите предложения на фейсбук страницата на Театър „София“.“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg