Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Театър „София“ в ремонт, трупата играе на пет софийски сцени

Ще запазим фасадата в оригиналния вид с облицовка от естествен камък в пясъчен цвят, както и всички орнаменти, характерни за специфичния ѝ облик, казват от Общината

Трупата на театъра временно ще се представя на няколко различни сцени, докато трае ремонта. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Театър „София“ в ремонт, трупата играе на пет софийски сцени

Трупата на театъра временно ще се представя на няколко различни сцени, докато трае ремонта. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Ремонтът на Театър „София“, широко обсъждан в общественото пространство, официално започна. „Първата копка“ на дейностите по реновация на сградата бе направена днес, 13 юли, в присъствието на директора Ириней Константинов, който връчи за съхранение емблемата на театъра на зам.-кмета по строителство в СО инж. Ангел Джоргов.

„Предавам на Столична община „лицето“ на нашия театър – каза той. – Под тази емблема са се събирали и са играли едни от най-големите български актьори. Отговорността, която върви с нея, е огромна, но аз съм сигурен, че ремонтът, който ще протече тук, ще бъде извършен качествено и в срок, така че, когато се върнем в нашия дом, духът в него отново ще заживее, така, както винаги е било“.

В близките месеци предстои сградата да бъде обновена, включително и с техническите възможности за обезпечаване на театралната продукция. Предвидени са мерки за енергийна ефективност, цялостна подмяна на електрическата, ВиК и отоплителна инсталация. Проектът предвижда още модернизация на сценичната механизация, озвучаване, осветление и акустична способност на залата. Ще бъдат изградени нови сценични съоръжения.

Ириней Константинов връчи емблемата на театъра на зам.-кмета по строителство в СО инж. Ангел Джоргов. Снимка: Аделина Ангелова

Това е първият цялостен ремонт на сградата от построяването ѝ от 1979 г., отбеляза Джоргов.

„Докато текат строителните дейности, ще съхраняваме както лицето, така и духа на тази сграда – коментира той. – В рамките на ремонта ще запазим оригиналния ѝ вид с облицовка от естествен камък в пясъчен цвят, както и всички орнаменти, характерни за специфичния ѝ облик.“

Вижте още: ФАСАДАТА НА ТЕАТЪР „СОФИЯ“ ЩЕ СИ ОСТАНЕ СЪЩАТА СЛЕД РЕМОНТА

Междувременно, новия театрален сезон през есента трупата ще посрещне на други сцени в София, ще осъществи и турне в цялата страна под надслов „Театър „София“ идва при вас“. Освен ежемесечните гостувания в различни населени места, най-големият общински театър ще играе своите хитови постановки на други пет софийски сцени.

Сезонът започва на 19 септември с премиерното заглавие „Невинно малко убийство“ в „Театро“, ул. „Върбица“ 12. В тази френска черна комедия участват Дария Симеонова, Неда Спасова и Пламен Манасиев. Режисьор е младата Надя Панчева с творчески екип: Ясмин Мандели – сценограф; Милен Апостолов – композитор. Билети могат да бъдат закупени от сайта на театъра още сега.

На 27 септември  ще може да видите Елеонора Иванова, позната от сцената и малкия екран, в модерната и ексцентрична комедия „Кашонът“ – отново на сцената на „Театро“.

Драмата на „Пер Гюнт“ ще се развихри в театър „Азарян“ през октомври. Историята на фаталната жена „Лулу“, в чиято главна роля е Елеонора Иванова, също ще може да бъде гледана в „Азарян“.

„Горчивите сълзи на Петра фон Кант“ – едно от последните премиерни заглавия на Театър „София“, ще намери нов дом в „Сълза и смях“. Лилия Маравиля е в ролята на преуспяла модна дизайнерка, която се влюбва в момичето, чиято кариера започва благодарение на Петра.

Театър „София“ ще гостува редовно и в Театър „Българска Армия“ и Младежки театър „Николай Бинев“.

Дейностите по ремонта се реализират по проект „Развитие на културната инфраструктура в Столична община чрез инвестиции в обновяване на театър „София“, район „Оборище“, финансиран по ОПРР 2014 – 2020.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах