Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Театър в библиотеката и двоен Владо Пенев

Нощта на театрите се завръща на 4 и 5 ноември

Владо Пенев е част от проекта „Нощни персонажи“. Снимки: Диляна Флорентин. - Театър в библиотеката и двоен Владо Пенев

Владо Пенев е част от проекта „Нощни персонажи“. Снимки: Диляна Флорентин.

Двойна е нощта по отношение на театрите в началото на ноември. На 4 и 5-и идния месец за пети път ще се проведе Нощта на театрите – над 1200 творци ще представят своите продукции на повече от 60 локации (театрални салони, галерии, кина, клубове) в 15 града. А традиционната фотосесия на посланиците на събитието също е двойна, излязла из обектива на Диляна Флорентин.

Проектът „Нощни персонажи” среща с двойните образи на Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Деян Донков, Иван Бърнев, Ованес Торосян, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Максим Ешкенази, Силвия Петкова, Теодора Духовникова, Луиза Григорова, Ана Пападопулу, Весела Бабинова и Елена Телбис.

Всеки е „раздвоен“ в двоен образ на един и същи човек от фотографката, а изложбата може да се види в Народния театър (фоайе на Камерна сцена), Национална библиотека „Св.Св.Кирил и Методий“ (етаж 2) и в Mall Plovdiv.

Теодора Духовникова

За самата Нощ на театрите ще има специална подгрявка на 1 ноември. В Народния театър тогава ще се проведе дискусия на тема „И утре ще има Театър. (Р)еволюцията на театралната публика“. В разгара сме на „сеизмична“ промяна в културното производство (тенденция, която се наблюдава в световен мащаб), все по-настоятелно става изместването от sit-back- and-be- told culture към making-and- doing-culture – от спокойното съзерцаване и наблюдаване (т.нар. „култура на спокойствието“) към активното правене и случване на култура (някои изследователи дори говорят за co-creation и за audience-as- artist процеси).

Тези промени в културната среда изискват установяване на ново равновесие в изкуствата и създават ново поколение културни лидери, които са готови да приемат и интегрират всички форми на културни практики, пишат организаторите на събитието.

Едно от особено интересните събитията в Нощта на театрите тази година ще е авторският моноспектакъл на Ованес Торосян, който ще видим в нетрадиционна среда – в Голямата читалня на Народната библиотека. Актьорът представя премиерно представлението си Harlem Shake на 5 ноември, от 15 и от 17 часа.

Спектакълът е посветен на изгубената духовност, писменост и култура. Народно творчество без ценности, крив морал и неизвестна посока. Торосян пита #Кой е виновен, има ли такива, #Кой днес пише нашата история, какво бе в началото, а какво стана, какво ще е, отметнат ли е векът, лош ли е жребият, защо сме останали и що чиним, културата ли окарикатурява карикатуриста или народът окарикатурява културата?

Ованес Торосян

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90