Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Театърът в Благоевград: Целта на Министерство на културата е да ни заличи

Дълговете ни са следствие от лошата реформа в сценичните изкуства, приета 2010 г., пишат артистите

„Ние не сме срещу промяна, не сме срещу реформа, стига тя да е в полза на културата, на театрите, на публиката и да се намерят компетентни кадри, които да я проведат. Ако за Министерсjвото на културата тази задача е непосилна и не може да проведе адекватна политика, тогава ние ще поискаме оставката на министър Вежди Рашидов и зам.-министър Боил Банов“, пишат от театъра в Благоевград. - Театърът в Благоевград: Целта на Министерство на културата е да ни заличи

„Ние не сме срещу промяна, не сме срещу реформа, стига тя да е в полза на културата, на театрите, на публиката и да се намерят компетентни кадри, които да я проведат. Ако за Министерсjвото на културата тази задача е непосилна и не може да проведе адекватна политика, тогава ние ще поискаме оставката на министър Вежди Рашидов и зам.-министър Боил Банов“, пишат от театъра в Благоевград.

„Министерството на културата – в лицето на Вежди Рашидов и Боил Банов – от години провеждат политика, която цели единствено и само заличаването на българската култура“, заявява в открито писмо съставът на Драматичния театър в Благоевград. Думите им са адресирани към обществото, тоест към тяхната публика: „Защото проблемите на театралната реформа не засягат само нас, творците, а всички вас“.

Театърът в Благоевград е сред осемте културни института на държавни разноски, заплашени от преобразуване в открити сцени без артистична трупа. Висшето арт ведомство заличи натрупаните от тях дългове (към държавата) и ги подкани да направят оздравителен план. Ако в срок от 3 месеца не направят нови дългове, статутът им ще бъде запазен. Ако не – трупата им ще бъде освободена, а театралната сцена в Благоевград ще приема само гостуващи спектакли.

Преразходите, които трупаме, са следствие от лошата реформа в сценичните изкуства, приета 2010 г., пишат артистите.

Предлагаме ви пълния текст на откритото им писмо:

Отворено писмо
от актьорския състав
на драматичния театър „Никола Й. Вапцаров” – Благоевград

Ние, актьорите от Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград, искаме да се обърнем не само към театралното съсловие, а към цялото българско общество. Защото проблемите на театралната реформа вече не засягат само нас творците, а всички вас.

Министерството на културата – в лицето на Вежди Рашидов и Боил Банов – от години провеждат политика, която цели единствено и само заличаването на българската култура. Тяхната некомпетентност и неспособност взе връх с последните изменения в закона, които искат да прокарат и които ще дадат възможност на министъра на културата еднолично да взима решения за съдбата на няколко културни институции, които в момента са в преразход към бюджета. Този преразход е следствие от лошата реформа в сценичните изкуства, приета през 2010 година. Тя трябваше да бъде експериментална, да бъде контролирана и в срок от една година да се отчете нейната ефективност. Изискванията на Министерство на културата обаче се оказаха непосилни за изпълнение за много от извънстоличните театри, тъй като не бяха съобразени със спецификите на регионите, които тези институции обслужват. Няма как да говорим за равен старт и конкурентноспособност, когато сравняваме пазара на един театър от провинцията и такъв на „Раковска“.

Проблемите в реформата не бяха взети предвид с години, което доведе до постепенно влизане в преразход на бюджета на театрите в Благоевград, Смолян, Кърджали, Враца, Велико Търново, операта в Стара Загора и ансамбъл „Филип Кутев“.

Самият г-н Боил Банов в интервю от 18.02.2016г. по БНТ призна, че този преразход се дължи на лошо менажиране на трупите от страна на директорите, управлявали тези културни институции през годините. Уважаеми г-н Банов, та не е ли Министерство на културата това, което назначава тези директори? Вие искате да направите реформа, но нямате кадрите, които да я проведат.

В същото интервю Боил Банов заяви, че се подготвят изменения в Закона за развитие и закрила на културата, на базата на които горепосочените театри ще се преобразуват в открити или държавни сцени. Това ще доведе единствено и само до погубването на извънстоличните театри и трупи, както и достъпа до театър и изкуство на хората от много населени места в провинцията.

Според конституцията на Република България, държавата трябва да създава условия за развитие на изкуството, образованието и науката и да ги подпомага. Тя трябва да се грижи за опазването на националното културно и историческо наследство. Не сме съгласни, че лишаването от достъп до театър на много хора, до което тази реформа ще доведе, е начинът да се съхрани културата в България.

Ние не сме срещу промяна, не сме срещу реформа, стига тя да е в полза на културата, на театрите, на публиката и да се намерят компетентни кадри, които да я проведат. Ако за Министерсвото на културата тази задача е непосилна и не може да проведе адекватна политика, тогава ние ще поискаме оставката на министър Вежди Рашидов и зам.-министър Боил Банов.

Надяваме се, че Вие – нашата публика, ще ни подкрепите в борбата ни срещу безумията на Министерство на културата и заедно няма да позволим да унищожат театъра в България.

Актьорският състав
на Драматичен театър „Никола Й. Вапцаров” – Благоевград

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg