POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Театралният директор в петък, 13-и

Мила Георгиева свири на цигулка Страдивариус, подарена й от българската държава. - Театралният директор в петък, 13-и

Мила Георгиева свири на цигулка Страдивариус, подарена й от българската държава.

Заглавието звучи мистериозно, но зад него не се крие нова драма около реформата в сценичните изкуства. „Театралният директор“ е комична опера от Волфганг Амадеус Моцарт, чиято увертюра ще прозвучи в петък, 13-и, в столичната зала „България“. Гениалният композитор пише творбата за музикално състезание, провело се на 7 февруари 1786 г. в двореца Шонбрун във Виена под патронaжа на императора на Австрия Йозеф II.

Виртуозната българска цигуларка Мила Георгиева ще бъде солист на концерта на Симфоничния оркестър на БНР в петък, с който музикантите ще поставят финал на сезона. Освен „Директора“ на Моцарт, заедно те ще изпълнят и „Концерт № 5 за цигулка и оркестър“ на Амадеус, както и „Животът на Героя“ на Рихард Щраус. Публиката ще чуе изпълненията й на цигулка Страдивариус, произведена през 1703 г. Инструментът й е купен от българската държава.

Георгиева е първи концертмайстор на Радиооркестъра в Щутгарт вече 11 сезона. Още като дете синеоката музикантка печели първи награди от конкурси в Италия и Чехия и гастролира в Испания, Холандия, Филипините, Сингапур, Индия и Китай. След София продължава обучението си в „Джулиард Скул” в Ню Йорк и в „Гилдхол Скул” в Лондон.

Цигуларката е свирила с оркестър „Гевандхаус” под диригентството на Курт Мазур, с Бамбергския симфоничен оркестър, с Цюрихския камерен оркестър, с оркестрите на Белгийското и Холандското радио и телевизия, с Камерния оркестър „Ференц Лист” от Будапеща… Българката е гастролирала на най-престижните събития в симфоничната музика като Великденския фестивал в Залцбург. Обикаляла е най-големите сцени в Европа, Южна Америка и Япония.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90