Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Театрите: „любопитните места за тероризма“

Дебат в Комисията по вътрешна сигурност в парламента за това как културата да охранява своите събития

Според антитерористичния закон, културата сама трябва да се пази от терористични атаки. Снимка: Емил Георгиев - Театрите: „любопитните места за тероризма“

Според антитерористичния закон, културата сама трябва да се пази от терористични атаки. Снимка: Емил Георгиев

Културата сама трябва да пази артистите и публиката от евентуални терористични атаки. Това разбра председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев на поискана от него среща с Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание, проведена в сряда.

Разговорът, описан подробно в „Дневник“, е провокиран от писмо на Мутафчиев с искане за съдействие при повдигането на въпроса за безопасността на родните сцени и подобряването на мерките за сигурност при достъп в залите. Притеснението му е породено от липсата на контрол при влизане на зрители с обемисти багажи в театрите, тъй като няма процедура, по която посетителите да бъдат проверявани, нито пък обучен персонал. Билетът е единственото условие за достъп на културно събитие, а в антрактите на практика може да влезе всеки, защото не се проверява дори за билети – обяснява Мутафчиев.

На срещата присъстват още министърът на културата в оставка Вежди Рашидов, зам.- министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, директорът на „Национална полиция“ Христо Терзийски и началникът на СДВР Младен Маринов, както и депутатите от комисията.

От дискусията става ясно, че след приемането на антитерористичния закон задължение на директорите на културните институти е да осигурят мерките за безопасност в своите зали.

„Собственици и ползватели на сгради и съоръжения за обществено обслужване, представляващи строежи първа, втора и трета категория по чл. 137 от Закона за устройство на територията, както и в училища и детски градини от по-ниска категория, разработват и прилагат мерки за противодействие на тероризма“, гласи член от посочения закон.

А задължението на МВР е единствено в шестмесечен срок от влизането в сила на антитерористичния закон да изготви наредба, с която да въведе минимални изисквания на мерките за сигурност.

Досега това не се е случило в държавните културни институти, но пък такъв разговор вече е започнал между столичната полиция и театрите в София. Председателят на комисията Цветан Цветанов настоява от ръководството на МВР на следващото заседание да предоставят в писмен вид мерките, които ще предприемат за диалог с директорите на театри, галерии, читалища и др., за да координират сигурността им.

Гостите от културата заявяват пред депутатите, че не са били наясно с това. Министър Рашидов подчертава, че очаква мерките за сигурност поне да се поделят между Министерството на културата и Министерството на вътрешните работи. Министърът на културата на няколко пъти уточнява, че не иска от депутатите да осигурят защита на културата, а на българските граждани:

„Те са част от Европа, а тя е в напрежение“.

Рашидов обяснява на депутатите, че се води особена, непопулярна, странна война и България не е изолирана от това явление. Самото време изисква бдителност, подчертава министърът и обобщава международната обстановка:

„Има нашествие на исляма над християнството“.

Директорът на „Национална полиция“ Христо Терзийски заявява, че е направено обследване на част от театрите – някои сгради били с добро ниво на сигурност, но при повечето не е така. Нямало проблем да се осигури полицейско присъствие на всички мероприятия в малките градове, но в големите това не било възможно.

Христо Мутафчиев предлага преди всяко събитие двама униформени да се разходят във фоайетата и залите поне „за респект“. А персоналът в театрите да бъде обучен как да процедира при опит за влизане на „съмнителни лица и багажи“. Депутати обаче обясняват на шефа на САБ, че според антитерористичния закон в културата трябва сами да разработят и приложат мерки за сигурност.

„Театрите и зала „Армеец“ са местата, където се събират много хора. Това са любопитните места за тероризма. Имаме нова ситуация. Ако този сигнал не ви вълнува, не чакайте уважение от българските културтрегери“, отвръща Рашидов, вбесен от изказвания на депутати.

Повечето присъстващи се съгласяват, че проведената среща в парламента все пак е била полезна – най-малкото заради информативната си стойност, както и заради надеждата, че след като бъде оповестена чрез медиите, служителите на театрите в страната, както и гражданите, ще станат по-бдителни при посещение на културно събитие и ще сигнализират органите на реда за съмнителни хора и багажи.

Става ясно и че са необходими пари за камери, пропускателни системи…, а с бюджета си Министерството на културата не може да се справи и с тези разходи. Цветанов поиска от представителите на МВР да посочат мерки и финансовата им оценка, за да могат депутатите от вътрешната комисия да изискат допълнителни средства от парламента.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах