POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Течове в новия корпус на Академията – „съвсем нормални“ (снимки)

Парите за заплати на преподавателите били похарчени за „неотложни ремонти“

Новият корпус на Националната художествена академия е почти готов - с някои „дребни“ несъвършенства. Снимка: Площад Славейков - Течове в новия корпус на Академията – „съвсем нормални“ (снимки)

Новият корпус на Националната художествена академия е почти готов - с някои „дребни“ несъвършенства. Снимка: Площад Славейков

Бляскав отвън, отвътре новият корпус на Националната художествена академия е декориран с кофи, поставени под течовете от тавана на третия етаж. Откриването на сградата е все още далеч, но част от нея тече – при това скоро не е имало дъждове. Въпреки тези дефекти, днес ръководството на Националната художествена академия покани медиите, за да представи финала на проекта. А всеки въпрос за проблемите на новата сграда или за липсващите заплати на преподавателите бе посрещан с уклончиво (ректорът в оставка проф. Николай Драчев) и с известна агресия (доц. Даниела Янкова).

На срещата с журналистите ректорът обясни, че договорът с изпълнителя „Галчев инженеринг“ не е прекратен, защото все още предстои поставянето на някои елементи – щори на прозорците и хоризонтални елементи, които да свържат новата със старата сграда. По думите на проектанта архитект Стефан Добрев, той е доволен от постигнатото спрямо наличните средства.

„Остана малко да бъде довършено, дребни неща – но проектът на 99% е приключен“, каза Добрев, изразявайки надежда скоро липсващите елементи да бъдат монтирани.

Въпросът на „Площад Славейков“ за течащите тавани в новата сграда, за които научихме от преподаватели, видимо учуди архитекта:

„Нямам такива информации, може да отидете и да се уверите…“

Друго излезе от думите на проф. Драчев:

„Не, има едни неща, които трябва да се… таковат, много добре знаят строителите. Има едни малки течове, които ще бъдат отстранени. Те са минимални, съвсем нормално е това нещо. Ако има нещо, което не е редно, има комисия от ДНСК, която трябва да го приеме, след това идва комисия от Оперативната програма. Ако се явят някакви недостатъци, сградата просто няма да бъде приета“.

В момента тече процедура по назначаване на комисия от ДНСК за въвеждане на сградата в експлоатация.

Приехме поканата да разгледаме новия корпус, но преди това журналистите попитаха ректора за липсващите заплати на преподавателите. Този въпрос се оказа по-труден за него. След многократни опити да разберем къде са били отклонени парите за заплати и опитите на проф. Драчев да избегне отговора, той призна, че са били похарчени за „неотложни ремонти“ – но не за новия корпус, а за другите сгради на Академията.

Вижте още: НАЦИОНАЛНАТА ХУДОЖЕСТВЕНА АКАДЕМИЯ ПРЕД ФИНАНСОВ КРАХ

По думите на Драчев, месечно са им необходими 278 хил. лв. за заплати – и се търсят начини тези пари да бъдат намерени, но хонорарите тази година няма да бъдат изплатени. В момента нямало такава възможност, защото… Отново след големи мъки ректорът все пак даде частичен отговор – защото очакват да им върнат „надвнесени пари от НАП“.

СТУДЕНТИ ДАРЯВАТ СТИПЕНДИИ ЗА ЗАПЛАТИ НА ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ В АКАДЕМИЯТА

Всички останали детайли около заплатите проф. Драчев спести на медиите – призова да изчакаме резултатите от одита, който провежда в момента Министерството на образованието.

В края на разговора журналистите бяха поканени да разгледат новата сграда на НХА – 2100 кв. м, четири етажа, на стойност 2 999 600 лв., осигурени от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Снимка: Площад Славейков

Още преди да ни разведат из новата сграда, доц. Янкова, координатор на проекта от страна на Академията, ни обясни, че „всяка една от строителните дейности по закон си има гаранция и строителят трябва, ако нещо не е наред, да идва да го отстранява – това се случва във всеки проект, няма сграда на тази Земя – било в България или в чужбина – в която това да не се случва… така че е малко грозно“.

След това се разходихме заедно с нея и докато ни обясняваха, че няма нищо, се появиха и течовете – един от тях е на полуетажа между третия и четвъртия, но в две ателиета на третия етаж течовете бяха поне на четири места, под два от тях бяха наредени кофи, за да събират водата. Незначителни ли са, както твърдяха домакините ни, може да се уверите сами от снимките:

Снимка: Площад Славейков

Снимка: Площад Славейков

Снимка: Площад Славейков

Снимка: Площад Славейков

Снимка: Площад Славейков

Снимка: Площад Славейков

Снимка: Площад Славейков

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Младост