Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Тед Нъджент: Историята с лъва Сесил е лъжа

Боже, толкова тъпи ли са хората, възкликна китаристът, който е отявлен защитник на лова

Тед Нъджент позира с току-що убит елен. - Тед Нъджент: Историята с лъва Сесил е лъжа

Тед Нъджент позира с току-що убит елен.

Рок китаристът Тед Нъджент обожава да убива. Той толкова се наслаждава да убива, че когато не е на турне и не записва, организира ловни сафарита в САЩ, Канада и Африка. Обича да убива толкова много, че продава на официалния си сайт брандирани с името му стрели – под слогана „Тед Нъджент не прощава“. И той определено не прощава и случая с най-известния лъв на Зимбабве Сесил и убийството му от американски зъболекар, което предизвика световна революция, разказва „Гардиън“.

След като почитател на музиканта му задава въпрос във „Фейсбук“, Нъджент отвръща:

„Цялата история е лъжа. Това е див лъв от „парк“, където ловът е законен и ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН отвъд границите на парка. Всички животни се възпроизвеждат и биха останали без храна и пространство, ако няма лов. Ще напиша цял текст за това безумие. Боже, толкова тъпи ли са хората?“

В началото на юли американският зъболекар Уолтър Палмър е убил с лък и стрели най-известния лъв в Зимбабве – Сесил, като според изнесената информация той и антуражът му примамили животното извън границите на националния парк, който то обитава, и го отстреляли. 40 часа по-късно го е открили жив и го довършили с пистолет. За това „удоволствие“ е платил $50 хил. След като случаят се разчу, социалните мрежи вдигнаха истински бунт срещу Палмър и призоваха за бойкот на зъболекарската му клиника и него самия.

Стореното от доктора предизвика гневни изказвания в САЩ и искания да бъде изправен пред закона. Бившият говорител на американската Камара на представителите Нют Грангрич написа в Туитър, че Палмър трябва да бъде арестуван.

Междувременно протестиращите срещу убийството на Сесил започнаха да поставят плюшени играчки на животни пред вратата на денталната клиника на Палмър в Блумингтън, предградие на Минеаполис. Клиниката е била принудена да затвори за клиенти, след като протестиращи организираха стрелба с водни пистолети и играчки пред входа.

Уолтър Палмър позира с друг убит от него лъв.

Уолтър Палмър позира с друг убит от него лъв.

Тед Нъджент от своя страна от години е бурен защитник на притежанието на оръжие и лова. Преди време в интервю пред „Нешънъл Джиографик“ той заяви, че престъпленията с огнестрелно оръжие не са заради наличието на оръжие, а заради „рецидивизъм и провалена правосъдна система, която продължава да допуска зли насилници да изпълзяват от клетките си, след като убивали полицаи“.

В същото това интервю от 2003 г. рокерът заявява, че хората, които убиват животни с пушки и лъкове са истинските природозащитници, защото отдават ценност на дивата природа.

„Основните медии излагат само най-закоравелите и грозни примери за бракониерство и инциденти в нашия спорт. За всеки глупак, който отстрелва лос в национален парк има десетки милиони семейства, които безопасно, законно и етично се свързват с естествената природа – коментира той тогава. – Аз съм убеден, без капка съмнение, че ловната общност винаги е фронтовата линия на мониторинга на околната среда, има екологичното съзнание да се бори със замърсяването и със злоупотребите с природни ресурси.“

През 2012 г. Нъджент бе глобен с 10 хиляди долара и получи едногодишна забрана да ловува в американските гори, след като се призна за виновен, че е убил нелегално черна мечка в Аляска и е опитал да я транспортира. Преди това обаче ранил друга мечка с лъка и стрелите си. Според законите в щата всеки ловец има право да убие само един представител на вида на сезон – а ранено животно се брои за мъртво.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Лов на овце

Bookshop 728×90