Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Теди Москов: Ако стана премиер, ще плащам на чалгата да не пее

Режисьорът пред премиера на новия си спектакъл - „Няма да платим! Няма да платим!“, на сцената на открито пред Театър „София“

„Надявам се както рязко дойде, така рязко и да си отиде това божие наказание, което се стовари върху човечеството“, сподели Теди Москов за COVID-19. Снимка: Стопкадър от предаването - Теди Москов: Ако стана премиер, ще плащам на чалгата да не пее

„Надявам се както рязко дойде, така рязко и да си отиде това божие наказание, което се стовари върху човечеството“, сподели Теди Москов за COVID-19. Снимка: Стопкадър от предаването

Теди Москов е измислил как да се справи с чалгата в държавата. Ако стане министър-председател, ще плаща „милиарди на чалгата, за да не пеят“. Режисьорът разгласи своята „културна политика“ в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ в събота сутринта. Повод за гостуването му е предстоящата премиера на спектакъла „Няма да платим! Няма да платим“ от Дарио Фо на 15 юли на сцената на открито пред Театър „София“.

Москов сподели надеждата си, че на премиерата ще дойдат зрители, които се страхуват да ходят на плаж, за да не се доближават до туристите.

„Няма да платим! Няма да платим!“ бе анонсирана от режисьора като комедия за оцеляването – история, сходна със ситуацията с бедните хора в България, където изпитваме „съчувствие към дребната кражба“:

„От времената на робството ние сме дребни крадци. Спомням си, че по времето на комунизма не си дупчех билета в градския транспорт – това е дребна кражба. Не съм крал от магазин, но съм карал ски, без да плащам билети. Ние сме хора на дребната шашма. Затова нещата ни все не стават, все са около, не ги правим конкретно. Ето сега напромер, сме около еврото, слава богу вече ще влезем в Еврозоната. Сега съм на 60, значи на 63 години като стана, ще си получавам пенсията в евро. Като бях на 14, започнаха да се строят магистралите, днес още не са построени. Но ако доживея до 200 години, магистралата между Варна и Бургас ще е готова. У нас бързата работа е срам за майстора“. 

Шеги с COVID-19 в спектакъла няма да има, Теди Москов твърди, че е суеверен и се страхува да се подиграва с опасности.

„Надявам се както рязко дойде, така рязко и да си отиде това божие наказание, което се стовари върху човечеството. Майка ми, като по-живяла, по-песимист и преживяла повече кризи – финансови, нравствени – в историята на България, е много изплашена, казва: „Вие не знаете какво е криза, не знаете какво може да се случи“. Тя е преживяла обезценяването на парите, колективизацията, конфискацията. Надявам се да не е права, нещата да си отидат по нормален начин.“

Шегите в разговора с Теди Москов са като в спектаклите му – сериозното и смешното са в симбиоза. Затова от твърдението как ние, българите, много обичаме да се окайваме, хуморът на Теди Москов зави към драмите на българския туризъм заради ковид-кризата и се получи малко неприлична шега:

„Не мога да се притеснявам какво ще правят хотелиерите и ресторантьорите. Това не ме вълнува. Ами рискован им е бизнесът, да се занимават с нещо друго. Слава богу, стопли се водата, явно са дошли доста туристи – те нали се облекчават в морето, и от това, което изпускат, се вдига температурата, така че ще може да се плува без страх от настинка, която пък води до вирус“.

Според Москов, българската и световната простотия са еднакви. Световната била от мързел, а българската – от самочувствие. „Абе, къде ще им четем тези книги, бе… Какво ме интересува еди кой си какво направил…“, си казва българинът. А в Западния свят масата е от консуматори, които очакват „сдъвкана храна“.

На въпрос личи ли по нещо, че на политиците им милее за културата, на Теди Москов му хрумна политиката за справяне с чалгата:

„За българските политици културата е нещо непонятно – дали ще гледат нещо за извънземни, репортаж за НАСА или театър, за тях е все едно. Изключително прости хора се занимават с културата и необходимостта от съществуването ѝ. Но аз съм свикнал да се боря сам, не чакам на субсидии – и съм успявал. Това, че не се влагат много пари в културата, е друг начин на контрол. Аз ако стана министър на културата или министър-председател, ще вложа милиарди евро – защото ще стана, като дойде еврото – в чалгата. Ще се плаща да не пеят и да не правят концерти. Ще издаваш диск – ето ти 1 милион да не издаваш; ще правиш концерт – ето на зрителите по 100 евро да не ходят… Ще видиш как нещата ще се оправят“.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах