VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Теди Москов: България търси бездарник

Режисьорът готви нова серия на „Улицата“, БНТ не успели да я финансират за 1 април

 На церемонията по връчването на Аскеерите Теди Москов обяви, че приключва с театъра, поне в стандартната му форма. - Теди Москов: България търси бездарник

На церемонията по връчването на Аскеерите Теди Москов обяви, че приключва с театъра, поне в стандартната му форма.

България търси бездарник. Такава серия на „Улицата“ се готви да снима режисьорът Теди Москов, обясни той в сутрешния блок на Нова телевизия. Идеята е била епизодът да е готов за излъчване на 1 април по БНТ, но от обществената медия не намерили достатъчно пари за снимките.

Москов коментира, че това е ироничен поглед към телевизията и към живота ни въобще. В него Тончо Токмакчиев, възторжен патриот, през сълзи ще обясни на хората, че при толкова талантив народ талант можеш да намериш навсякъде, но бездарник трудно се открива.

„Обикаляме, ходим, не може да се намери такъв“, „цитира“ го Москов.

Неговият син пък, също режисьор, предложил и продължение на историята – „Бездарник търси България“ – за участници, които са видели, че бездарието се котира у нас и си търсят препитание тук.

Съдбата на проекта, в който ще участват актьори като Камен Донев, Герасим Геров, Малин Кръстев и, разбира се, Мая Новоселска, все още е неясна – нито дали БНТ ще успее да финансира снимките, нито дали друга телевизия ще прояви интерес.

Последният спектакъл на Теди Москов?

И в участието на режисьора в сутрешния блок не стана напълно ясно дали наистина „Пурпурният остров“ ще бъде неговият последен спектакъл. Миналата година на Аскеерите Москов обяви, че се отказва от театъра – и му остава само реализацията на този проект с Варненския куклен театър.

Сега той потвърди това намерение – да спре с „театъра в стандартния смисъл“. Но обясни, че ще се отдаде на проекти, които се репетират и обмислят по година и половина, дори две, както е правил преди години с „Майстора и Маргарита“. Освен това добави, че би се занимавал и със студенти – не да ги учи, а просто да репетира с тях, та „каквото си научат, това е“.

Теди Москов каза също, че съпругата му Мая Новоселска му е подхвърлила идеята да постави „451 градуса по Фаренхайт“ на Рей Бредбъри.

„Това е изключителна метафора за днешното време – пожарникари горят книги – обясни режисьорът. – Има филм на Трюфо, не особено успешен, защото от една книга като се изтегли голият сюжет, става все едно вадиш кърлеж от организъм. Една книга трябва да има друг вид, прочит. Ще ми отнеме година, година и нещо да мисля по въпрос.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90