Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Теди Москов: И аз съм в списъка на отхвърлените от Народния театър

Режисьорът разкри в писмо, че не само Александър Морфов не е желан на първата сцена

Режисьорът Теди Москов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Теди Москов: И аз съм в списъка на отхвърлените от Народния театър

Режисьорът Теди Москов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Александър Морфов, който през 90-те стана един от ключовите фактори публиката да се върне в Народния театър, а институцията да скъса с академичното си минало от тоталитарните години, създал някои от емблематичните спектакли след промените – „Бурята“, „На дъното“, „Хъшове“, „Полет над кукувиче гнездо“, „Животът е прекрасен“, „На ръба“… – днес няма заглавия в афиша на театъра. Последните представления на режисьора бяха преди началото на пандемията през 2020-а. След падането на противоепидемичните мерки спектаклите не бяха върнати в програмата. В Народния се провежда „геноцид над живи и стойностни заглавия“, твърдят актьори.

ДЕЯН ДОНКОВ: СПЕКТАКЛИТЕ НА МОРФОВ НЕ СЕ ИГРАЯТ ЗАРАДИ КОНФЛИКТ С ДИРЕКТОРА МАРИУС ДОНКИН

„Народният театър не е частен театър, спектаклите, режисирани от Сашо Морфов, са живи и здрави, а публиката им преливаше в залата – казва Донков пред „Площад Славейков“. – Директорът казва, че не се играят заради Ковид-епидемията, понеже в тези спектакли са ангажирани много артисти. Но през сезона излязоха премиери с много участници – „Нова земя“ на Бина Харалампиева е един от тях – и очевидно опасенията от вируса не е причината да не се играят. Но има и спектакли, които не са режисирани от Морфов, а не се играят.

Сега стават странни неща. Сашо Морфов е разбрал от хора от театъра, че части от декора на „Полет над кукувиче гнездо“ са вземани за други спектакли. Това е неприемливо, страшно непрофесионално!“

За връщането на спектаклите на Морфов в Народния тръгна и онлайн подписка. Направихме опит да обсъдим ситуацията с директора Мариус Донкин, но разговор по темата ни бе отказан.

Междувременно още един голям български режисьор оповести, че не е желан на първата ни сцена – Теди Москов. В писмо до „Площад Славейков“ той призова да го включим в „списъка на отхвърлените“.

Предлагаме ви пълния текст на писмото:  

„По повод публикациите ви за някои спрени спектакли в Народния театър, искам да вметна, че и моето представление „Каквато ти ме искаш“ от Луиджи Пирандело е свалено от репертоара му. М. Д., шефът на театъра (терминът „художествен ръководител“ в случая е неподходящ) ми каза нещо от сорта на „не мога да го вместя в програмата“. Представлението се радваше на зрителско любопитство и придаваше някаква по-особена физиономия на гореспоменатата програма. Беше номинирано за 5 аскеера, от които получи 3. А билети нямаше за месеци напред.

И да довметна, че М. Д. с лека ръка отхвърли предложенията ми за спектакъл, посветен на 100-годишнината от рождението на Фелини, една великолепна пиеса на Владо Левчев, посветена на Крали Марко, детската пиеса „Къде отиваш конче“ от Рада Москова и пародията на Шекспир „Хамлет в Долно Туткаво“ от Иво Брешан, която според мен имаше смисъл да се играе паралелно със спектакъла „Хамлет“ на Явор Гърдев, и то от същите актьори. Просто ви моля да ме включите в списъка на отхвърлените.

Теди Москов“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg