Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Теди Москов: Късно е вече за България – каква я мислехме, каква стана!

Режисьорът пише сценарий за завръщането на комедийното тв шоу „Улицата“

„Късно е за прошки, а и за упреци... „Времето беше такова“..., каквото го бяхме направили. Не то ни прави, ние правим него“, казва Теди Москов. Снимка: Румен Добрев, „Площад Славейков“ - Теди Москов: Късно е вече за България – каква я мислехме, каква стана!

„Късно е за прошки, а и за упреци... „Времето беше такова“..., каквото го бяхме направили. Не то ни прави, ние правим него“, казва Теди Москов. Снимка: Румен Добрев, „Площад Славейков“

Теди Москов пише сценарий за завръщането на най-смешното комедийно шоу в историята на българския телевизионен ефир след промените – „Улицата“. Режисьорът си даде почивка от театъра, и сега разбираме защо – за да се посвети на предаването. 

Снимките на новата „Улица“ започват през март 2016-а. Все още не е ясно по коя телевизия ще върви – на Теди Москов му се иска да е там, където всичко започва 23 години по-рано, БНТ. По думите му – към тази медия режисьорът има „морален ангажимент“, но същото изпитва и към Нери Терзиева, която го поканила навремето в държавната медия. А Нери в момента прави телевизия BIT.

Първият епизод на шоуто е заснет през месец ноември на 1992 г. и излъчен по БНТ на 1 януари 1993 г. Последният му брой бе по Нова телевизия.

Новата „Улица“ ще бъде по-добра и с по-смешни актьори, твърди Теди Москов. Ще видим и някои „стари“ актьори, но по-тъжни. В интервю за „Уикенд“ режисьорът разкрива, че синът му Иван ще вземе голямо участие в новата серия, ще се включат и много негови колеги от НАТФИЗ.

„Улицата“ ми взе времето за личен живот, даде ми награди от световни фестивали и признанието на хора, в чиито очи можеше да се загледаш и чиито думи да чуеш – казва Теди Москов. – Даде ми невероятното удоволствие от работата, даде ми и сътрудници, с които сме заедно и до днес. Даде слава на актьорите ми, даде и актьорите ми на други режисьори. „Даде ми да разбера!“

Москов обмисля и представление… в Радиото, в Първо студио на БНР. Ще се играе между музикантите от Биг Бенда. И няма да е театър в класическия смисъл:

„Представете си жанра – не радиотеатър, а театър в Радио! Не с радиослушатели, а с радиозрители.“

Режисьорът не крие, че се опитва всеки път да надскача себе си – и всеки път му се удава, защото му е „твърде лесно“. Казва още, че не обича да се труди – затова работи най-вече, докато спи:

„Трудът е превърнал маймуната в човек, има опасност отново да го превърне в маймуна.“

Твърди, че насън му хрумват доста идеи – без да е сюрреалист.

В навечерието на 2016-а г. Теди Москов заявява, че не си пожелава нищо. Не мечтае вече и за светлото бъдеще на България:

„Късно е вече. Това, което желаех, не се случи. Каква я мислехме, каква стана! Всъщност, станаха доста неща: можем да казваме това, което мислим. Не ни уволняват за виц. А на тези, които твърдят, че сега сме сменили руснаците с американците и е все същото, ще кажа – град Варна дълго време се казваше Сталин.“

Москов казва, че не обича Нова година – и не планира как ще празнува. Обикновено я проспива вкъщи. А църквата за него е постройка, чийто покрив пречи на молитвите да отиват директно до небето. Действителността не го заобикаля – той гледа да я заобикаля. На въпрос дали прощава предателствата и доносничеството, отговаря:

„Частица от живота ми мина между предатели. Въпреки това тя остава една красива частица. Доносниците си не ги знам. Дано съм ги нямал. Макар че съм ги имал. Прощава се на този, който поиска прошка. Такъв в България не се намери! Късно е за прошки, а и за упреци… „Времето беше такова“…, каквото го бяхме направили. Не то ни прави, ние правим него. И ако някой каже: Ега ти ържавата…“, бих добавил: „… сме си направили!“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg