Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Теди Москов се завръща в театъра, не устоя

Поставя пиеса на Владимир Левчев в Театър „София“

Теди Москов е избрал „Марко от Прилеп“ от Владимир Левчев. Снимка: БГНЕС  - Теди Москов се завръща в театъра, не устоя

Теди Москов е избрал „Марко от Прилеп“ от Владимир Левчев. Снимка: БГНЕС

Теди Москов е театрално животно. Режисьорът не устоя на изкушението, издържа едва около година и половина без театър, след като се отказа от него. „Площад Славейков“ научи лично от Москов, че се завръща – с нов спектакъл в Театър „София“. 

Получавайки „Аскеер“ за постановката „Каквато ти ме искаш“ (Народен театър) през май 2015-а, Теди Москов заяви, че е дотук, отказва се. Дни по-късно обясни, че се чувства ненужен.

„Моят театър беше силен в свинщината на комунизма, показваше къде е свободата, с какво може да се помайтапим, как да си поемем дъх. Театърът, който правех, беше атентати срещу скуката и лишаване от следобедната дрямка на българското изкуство. Сега това вече не е нужно“, заяви тогава той пред журналисти.

По-късно се оказа, че причина за отказа на Москов от театъра е и липсата на отношение на много от замесените в това изкуство – актьорите репетират без необходимата концентрация, между реклама и участие в телевизията, между бинго и лотария. Затова добрият театър става все по-голяма рядкост по родните сцени. С подобни основания бе основана и Режисьорската гилдия към Съюза на артистите.

Вижте още: ТЕАТЪРЪТ НА РЪБА НА ПРОФЕСИОНАЛИЗМА

„При нас войници няма, само генерали – цитира Москов Кирил Христов. – Никой не смята за нужно да изпълни каквото и да било, всеки от нашите братя българи знае повече от този, който му казва какво да прави.“

Сега Теди Москов ще опита с нова трупа – с актьорите от Театър „София“. И за първи път ще поставя пиеса на български драматург, ако не броим собствените му авторски спектакли. Избрал е „Марко от Прилеп“ – първата творба за театър на Владимир Левчев. Читателите на сп. „Театър“ я познават, тъй като е публикувана преди време в изданието. Чрез легендите за Крали Марко пиесата се занимава с темите за смелостта, човечността и любовта. Премиерата е планирана за февруари.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg