Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Теди Москов: Шапка свалям на Ивайло Христов

И аз исках да върна Аскеера, но щеше да се изтълкува другояче

"Александър Морфов е „послушник” на определен вид театрални представления, които друг не може да прави в България. А въпросната Кортенска нека посочи спектакъла му, обслужващ която и да било власт", казва Теди Москов. - Теди Москов: Шапка свалям на Ивайло Христов

"Александър Морфов е „послушник” на определен вид театрални представления, които друг не може да прави в България. А въпросната Кортенска нека посочи спектакъла му, обслужващ която и да било власт", казва Теди Москов.

И аз исках да върна наградата си „Аскеер“ като Ивайло Христов, „но в моя случай щеше да се прочете не като протест към културната политика на управляващите, а като пренебрежение към колегите от „Аскеер“, казва в интервю за „24 часа“ Теди Москов. Той получи наградата за най-добър режисьор, отличен за представлението си „Професия Лъжец“ във Варненския куклен театър.

На церемония във Военния театър на 24 май актьорът Ивайло Христов върна наградата „Аскеер“, присъдена му за главна мъжка роля, както и плика с 2000 лв. към статуетката. Причината за този жест Христов обясни така: „Тази награда няма да я взема, защото не съм съгласен духовността, културата и изкуството да бъдат заврени най-гадния ъгъл на задния двор. Не мога да си го позволя, нито моята съвест заради тези, които идват тепърва на сцената и заради онези, които вече ги няма.“

„Не мога да коментирам поведението на създателя на „Аскеера“, – допълни Москов. – Той има право да реши да не го вземе, има право и да реши да си вземе два. Свалих му шапка в едно телевизионно предаване за това, което направи“.

„Аскеерът“ на Теди е първи в кариерата му. „Български награди получавам по-трудно от чуждестранни. Общото между тях е, че всичките ги държа в гаража, – твърди режисьорът. – Там е и „Златният пъпеш“ на Петьо Блъсков за „Улицата“, там е и „Златната роза“ на критиката от телевизионния фестивал в Монтрьо, Швейцария, за същото“.

Теди Москов уточнява, че наградите му не са от злато, само се наричат „златни“: „Казвам го, да не би някой да ми разбие гаража“.

Режисьорът разказа, че е видял министъра на културата Петър Стоянович да ръкопляска на Ивайло Христов на „Аскерите“. „Може би сам съзнава в какви каши се е насадил. Или пък по този начин иска да покаже, че не е съвсем съгласен с това, което се случва с културата у нас“, казва Москов.

А ето и коментарът му за държавната политика в сценичните изкуства: „Не може бюджетът ни за култура да бъде един от най-ниските в света. А е един от най-ниските в света заради некултурните хора, които ни управляват. А те са некултурни по традиция от времената на „другарите“. А другарите бяха некултурни затова, защото смятаха за култура само това, което Ленин смяташе, че е. А културните от „другарите“ се криеха зад алкохол и шепот. „Алкохол и шепот“ – хубаво заглавие…“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg