Теди Москов: Цивилизацията се сгромолясва пред очите ни, няма авторитети

Думите на Иван Добчев за Мария Бакалова са „лекичко заяждане между преподавател и ученичка”, смята режисьорът

Стилът на Саша Барън Коен е удивително смешен, но много често пропада в „дупки от екскременти“, казва Теди Москов. Снимка: Стопкадър от БНТ - Теди Москов: Цивилизацията се сгромолясва пред очите ни, няма авторитети

Стилът на Саша Барън Коен е удивително смешен, но много често пропада в „дупки от екскременти“, казва Теди Москов. Снимка: Стопкадър от БНТ

„Свидетели сме на безпомощността на човечеството да вникне в дълбоки теми“, заяви режисьорът Теди Москов в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ в неделя сутринта. Повод за гостуването бе предстоящата премиера на най-новата му постановка „Шекспирин по време на пандемия“ на 25 февруари в „Малък градски театър зад канала“.

Един от най-нестандартните български режисьори, създател на специфична театрална образност и стил, говори за спектакъла, но и за големите теми, които са на дневен ред в обществото.

„Цивилизацията се сгромолясва пред очите ни. Вече няма авторитети и ориентири – каза Москов. – [Младите] не могат да ни надскочат, защото не знаят къде сме.“

Според него смяната на поколенията днес е разрушителен процес, който го „съсипва“.

„Светът се разпада духовно“, отбеляза режисьорът и допълни: „Паметта излиза от главата на човека и влиза в телефоните.”

Теди Москов смята, че „за младите няма понятия като доблест, гордост, красота, характер, душа – тия работи не ги вълнуват, работя с млади хора и го знам“. И даде пример: „Е какво толкова лошо е било по времето на социализма – само не са ви давали да говорите каквото мислите и да пътувате.“

По повод дебата за Иван Добчев и Мария Бакалова, Москов заяви, че е станало от мухата слон.

„Това е съвсем нормално лекичко заяждане между преподавател и ученичка – каза той. – Аз също бях много недоволен, когато мои актьори, които смятам за ученици, отидоха да играят в долнопробни неща.“

ИВАН ДОБЧЕВ: НЕ СЪМ ПОДГОТВЯЛ МАРИЯ БАКАЛОВА ЗА „БОРАТ 2“

Москов не е гледал филма „Борат 2“; смята, че стилът на Саша Барън Коен е удивително смешен, но много често пропада в „дупки от екскременти“.

На въпрос на водещия „ако „Борат“ е просташки филм, кое тогава е високото изкуство“, режисьорът отвърна, че е във Ватиканските музеи, там то е по таваните, „макар че има и мозайки, които са високо изкуство – ти си по-висок от това изкуство, гледаш го отгоре, така че ако искаш да се почувстваш велик, ходи по мозайки, гази ги“.

Цялото участие на Теди Москов в „Денят започва с Георги Любенов“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах