Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Тефтерите на Дарвин върнати мистериозно 22 г. след изчезването им

Оставени на входа на библиотеката в Кеймбриджския университет с послание: „Библиотекарю, честит Великден. Х“

Дървото на живота на Дарвин. Снимка: Стюарт Робъртс/Библиотека на Кеймбриджкия университет - Тефтерите на Дарвин върнати мистериозно 22 г. след изчезването им

Дървото на живота на Дарвин. Снимка: Стюарт Робъртс/Библиотека на Кеймбриджкия университет

Два тефтера на Чарлз Дарвин, изчезнали от архивите на Кеймбриджкия университет преди 22 години, загадъчно бяха върнати на институцията, съобщава Би Би Си. Двете малки книжки с кожена подвързия, оценени на няколко милиона паунда, включват забележителна скица на Дарвин, изобразяваща „дървото на живота“.

Двата тома са в добро състояние, не липсват страници, уверява доктор Джесика Гарднър от университетската библиотека. Тефтерите са върнати 15 месеца, след като институцията насочи световното внимание към изчезването им в опит да улесни процеса по издирването. Вместо това, те „сами“ се появяват в библиотеката на университета, опаковани добре с найлоново фолио и прибрани в ярко розова подаръчна торбичка. В нея са поместени също оригиналната синя кутия, в която са съхранявани тефтерите, както и обикновен кафяв плик с надпис:

„Библиотекарю, честит Великден. Х“

Томовете са били грижливо съхранявани през годините, отбелязват от библиотеката. Снимка: Стюарт Робъртс/Библиотека на Кеймбриджкия университет

Подаръчната торбичка е намерена на пода на библиотеката, в част, в която няма охранителни камери, на метри от офиса на доктор Гарднър. Пет дни нейното съдържание е обвито в предположения, докато полицията не разрешава фолиото да бъде премахнато и томчетата – изследвани.

„Не вярвах, че тефтерите ще се завърнат в архивите ни в моя живот – коментира тя пред Би Би Си. – Мислех, че ще минат много години. Почти невъзможно е да изразя адекватно чувството си на удовлетворение, че тефтерите ни бяха върнати в добро състояние. Сърцето ми бе разбито, когато разбрах за изчезването им, и радостта ми от завръщането им е неописуема.“

Фолиото е премахнато пет дни по-късно, докато полицията не установи дали в пакета няма нещо зловредно. Снимка: Стюарт Робъртс/Библиотека на Кеймбриджкия университет

Двата тефтера са датирани от 1830-те години, когато Дарвин се завръща от Галапагоските острови. На една от страниците има набързо нахвърляна скица на дърво, което вдъхновява Теорията на еволюцията и двадесетина години по-късно ще се превърне в основа на „Произход на видовете“.

„Теорията за естествения подбор и еволюцията е вероятно най-важната теория за науките за земята и околната среда и това са тефтерите, в които тази теория започва да придобива форма – коментира Джим Секорд, професор емеритус по историята и философия на науката в Кеймбриджкия университет. – Това са едни от най-забележителните документи в цялата история на науката.“

Ръкописните тефтери за последно са видени през ноември 2000 г., когато в библиотеката е постъпила „вътрешна молба“ да бъдат изнесени от залата си в институцията, за да бъдат снимани. Липсата им се установява едва два месеца по-късно по време на рутинна инвентаризация. Първоначално библиотекарите предполагат, че томовете са били върнати на грешното място, тъй като библиотеката на Кеймбриджия университет съхранява над 10 млн. книги, ръкописи и карти. Но след щателно претърсване на архивите двата тефтера така и не са намерени. Полицията и „Интерпол“ са информирани.

Забележително е колко грижа е била полагана за тях в тези 22 години, изтъкват от библиотеката, очевидно е, че са били съхранявани при необходимите условия и далеч от влага. Двата тома ще бъдат изложени пред публика през юли тази година в изложба, посветена на Дарвин.

Остава без отговор мистерията кой ги е взел и върнал. Записите от камерите в библиотеката са били предадени на полицията, които ще проведат разследване по въпроса.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах