Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Отмениха симфоничен концерт в Иран, защото в него свирят жени

Другото прегрешение на дамите в оркестъра - не покрили главите си с хиджаб

Жените щяха да свирят националния химн. Защо не?, пита артистистичният директор на Филхармонията. - Отмениха симфоничен концерт в Иран, защото в него свирят жени

Жените щяха да свирят националния химн. Защо не?, пита артистистичният директор на Филхармонията.

Техеранският симфоничен оркестър е отменил свое участие, планирано за церемонията по закриването на международно състезание по борба на 29 ноември, след като властите са се противопоставили на присъствието на жени сред оркестрантите.

Причина за неодобрението от страна управляващите се оказа и фактът, че музикантките не са покрили напълно главата си с хиджаб, предава сайтът „Иран Хюман Райтс“.

„Заявих, че ще свирим заедно или ще напуснем залата – коментира арт директорът на оркестъра Али Рахбари. – Имаше опити да се разреши проблема, но в крайна сметка ни казаха, че жените няма да бъдат допуснати да свирят. Затова реших, че няма да излезем.“

Рахбари описва отношението към жените музикантки като „смущаващо“:

„Жените щяха да свирят националния химн. Защо не? Много пъти съм казвал, че съм роден в тази страна и знам къде са червените линии. Но докато съм директор на този оркестър, няма да позволя подобно отношение“.

Председателят на Федерацията по борба Расул Хадем на свой ред написа писмо до министъра по култура и ислям Али Джанати, в което заявява, че организацията, водена от него, не е била против концерта и предложи нова покана за оркестъра – да свири химна на друго международно събитие през януари.

„Инцидентът има негативно влияние върху общественото мнение и върху любителите на изкуството в страната“, добавя Хадем.

В последната година в Иран имаше няколко подобни отмени на концерти, предимно в провинцията. Но на 15 януари имаше инцидент в Иран с участието на Алим Касимов и дъщеря му Фергана, известни азербайджански певци. Те имаха планирани три концерта в последователни вечери. Първите два преминаха без проблеми, но на третата полиция отказа да допусне жената до сцената.

„Уважавам законите на Иран, но никъде по света жените творци не са третирани по този начин“, коментира пред публиката тогава Касимов.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg