Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Технологията в услуга на диктатурите и техните врагове

Изложба в Прага показва как тайната полиция на нацистите и комунисти е следила чехите и техните опити да избягат от страната

Домашно изработеният водолазен костюм, с който  католическият свещеник Йосиф Шкоп опитал да премине река Елба под вода. Снимка: Стопкадър - Технологията в услуга на диктатурите и техните врагове

Домашно изработеният водолазен костюм, с който католическият свещеник Йосиф Шкоп опитал да премине река Елба под вода. Снимка: Стопкадър

Националният технически музей в Прага разказва на посетителите с какви аналози на съвременните технологични устройства тоталитарните режими контролират своите граждани и враговете си в Чехословакия от 1939-а до 1989 г. Изложбата е част от програмата по честването на тридесетата годишнина от „кадифената революция“ в страната.

Показани са типични шпионски джаджи в стил Джеймс Бонд като микрофон, скрит в ръчен часовник, или миниатюрни камери. Но най-често техниката, използвана за наблюдение, е била много по-обемна и трябвало да бъде скривана в куфари, друг багаж или дори детски колички, съобщава „Евронюз“. Тайната полиция е разполагала с около 15 000 служители и мрежа от около 100 000 сътрудници – така е била в състояние да шпионира и да подслушва едновременно 600 души.

„Тъй като това е технически музей, говорим за технологии, с които, от една страна, тайната полиция на комунистите и нацистите е използвала, за да защитава властта, а от друга – техните противници са се опитвали да получат свобода“, казва Ян Хостак, уредник на изложбата.

Часовник с таен микрофон и друга технология за подслушване. Снимка: Стопкадър

По време социализма терминът „Желязна завеса“ не е бил само метафора – цялата страна е била опасана с няколко реда бодлива тел. Въпреки това мнозина са предприемали отчаяни опити да избягат от тоталитарния Изток. Някои са успели, други са изгубили живота си.

Сред експонатите е домашно изработеният водолазен костюм на католическия свещеник Йосиф Шкоп – с него той се е надявал да премине незабелязано река Елба под вода, за да стигне до Западна Германия. Без да е специалист, той допуснал фатална грешка – градинският маркуч, който използвал като дихателна тръба, се оказал твърде тесен, за да подава достатъчно въздух. Свещеникът се удавил през 1957 г.

Показан е и жиропланът, с който през 1977 г. Войтек Вала се надявал да отлети до Австрия. Той обаче бил заловен и осъден на 13 години затвор.

Известно е, че загиналите при опит да избягат от страната са близо 300 души, повечето от тях са били убити от гранични служители, които стреляли по всеки, опитал се да напусне нелегално страната.

Изложбата в Прага, наречена „Технологиите в диктатурата”, ще продължи до 28 юни, 2020 г.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg