Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Теми за коронавируса, протестите и корупцията отличени с наградата „Валя Крушкина“

Деветото издание на призовете за журналистика се проведе без официална церемония

Операторът от Би Ти Ви Добромир Иванов получи голямата награда за журналистика „Валя Крушкина“ за 2020-а. Снимка: Би Ти Ви - Теми за коронавируса, протестите и корупцията отличени с наградата „Валя Крушкина“

Операторът от Би Ти Ви Добромир Иванов получи голямата награда за журналистика „Валя Крушкина“ за 2020-а. Снимка: Би Ти Ви

Голямата награда „Валя Крушкина – журналистика за хората“, връчвана от Фондация „Работилница за граждански инициативи”, тази година спечели операторът Добромир Иванов от Би Ти Ви за репортажа „Дишай!“, заснет по време на 24-часово дежурство на лекарите в Александровска болница.

Деветото издание на журналистическите награди „Валя Крушкина” тази година се състоя без церемония и изцяло в дистанционен формат. Жури в състав Мария Чернева (БНТ), Росен Цветков (Би Ти Ви), Силвия Великова (БНР), Николина Димитрова (Bulgaria ON AIR), Владимир Йончев („Офнюз“), Стояна Георгиева (Mediapool) и Петьо Цеков (в. „Сега“) прегледа номинациите и определи победителите по категории.

В категорията „електронна медия” победител е Мария Ванкова за материала „Лекарство на всяка цена“ за медикаментите на онкоболните. Нейни подгласници са Ивайло Везенков от „Свободна Европа” и Десислава Ризова от Би Ти Ви.

Наградата за „пишещ журналист” взе Спас Спасов от „Дневник” и „Капитал” с материал за мътните тайни на Варненското езеро, струващи милиони. След него са Николай Стайков от „Антикорупционен фонд“ с материала за „Осемте джуджета” и Мариета Димитрова от „Blagoevgrad News“ с материал за корупция в общината в Благоевград.

За „Снимащ журналист” на 2020 г. е определен Мирослав Михайлов от „Свободна Европа” за отразяване на протестите, следван от Теодора Бързакова също от „Свободна Европа” по същата тема.

„Журналист – надежда“ тази година се присъжда едновременно на двама носители – Татяна Йорданова от БНТ и Владислава Тричкова от Нова телевизия. Те се състезаваха сред 10 журналисти с 25 материала. Техни подгласници са Виктория Симеонова и Елица Симеонова.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg