Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Омарът на Салвадор Дали и Устните на Мей Уест на търг

Очаква се произведенията от колекцията на мецената Едуард Джеймс да бъдат продадени за £2,5 милиона

През 30-те години, когато Салвадор Дали е разорен, той създава няколко омара-телефони. Снимка: „Кристис“ - Омарът на Салвадор Дали и Устните на Мей Уест на търг

През 30-те години, когато Салвадор Дали е разорен, той създава няколко омара-телефони. Снимка: „Кристис“

Телефонът-омар на Салвадор Дали и диванът, пресъздаващ устните на Мей Уест – две от най-прочутите произведения на сюрреализма – са сред стотиците творби на изкуството, които ще бъдат продадени на търг, за да се съберат пари за постоянна изложба на тяхната изключителна история.

Те са сред 200-те творби от колекцията на фондацията на Едуард Джеймс, които ще бъдат предложени на аукцион от Кристис през декември, от който се очаква да се съберат 2,5 милиона британски лири. Предварителните оценки за канапето стигат до £400 000, а за телефона-омар – до £250 000, съобщава „Гардиън“.

И двете творби са създадени в средата на 30-те години на ХХ век, когато Дали е разорен и Едуард Джеймс, негов приятел милионер, поет и ексцентричен покровител на изкуствата, му предлага месечна заплата в продължение на една година в замяна на всичко, което създаде през това време. Така са били създадени няколко „омара“ и пет ефектни, но ужасно неудобни дивани – Дали  твърди, че ги е моделирал по особено болезнените скали на плажа до испанския си дом в Кадакес – и отначало Джеймс ги е държал в своите необичайно обзаведени домове в Лондон и Съсекс.

Дали бил особено горд от „омарите“.

Аз не разбирам защо, когато поискам в ресторант омар на скара, никога не ми сервират добре приготвен телефон – обяснявал художникът. – И защо, от друга страна, телефоните, които са обикновено са неприятно затоплени и отвратитително лепкави на допир, никога не се поставят в сребърни кофи с натрошен лед около тях.”

Предварителните оценки за дивана на Салвадор Дали, моделиран по устните на Мей Уест  са между £250,000 и £400,000. Снимка: Christie's images. 2016

Предварителните оценки за дивана на Салвадор Дали, моделиран по устните на Мей Уест са между £250 000 и £400 000. Снимка: „Кристис“

„Ние все още имаме два омар-телефона, така че се чудя дали наистина се нуждаем от още два? Имаме и три Мей Уест-дивана, а това вече е алчност, нали? Мислили сме много за всеки обект, който предлагаме на търга – какво да запазим, за да можем да разкажем историята и за учебни цели, и кои творби просто стоят в хранилището, където никой не ги вижда? Като запазим само две от канапетата, определено няма да опразним колекцията”, казва пред „Гардиън“ Алекс Барън, главен изпълнителен директор на центъра за изкуства и консервация към колежа „Уест Дийн“, основан от Едуард Джеймс.

Преди няколко години предложение на попечителите да се продаде много по-голяма част от сбирката бе посрещната с остро несъгласие от повечето служители и студенти. Според завещанието на Джеймс, имението, разположено в Западен Съсекс, заедно със съдържанието му, е превърнато в център за изкуства, занаяти и консервация, включително за изделия от дърво, метал и др. Въпреки че градините са със свободен достъп, защото основната сграда постоянно се използва за курсове, колекцията е открита за обществеността само един уикенд в годината. Продажбата ще допринесе за създаването на първата постоянна публична експозиция за част от колекцията.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах