Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Телефонната палата става музей за колекцията на Васил Божков

Според специалисти, Васил Божков притежава една от най-ценните частни колекция от антични предмети у нас, а и в света. Снимка: БГНЕС - Телефонната палата става музей за колекцията на Васил Божков

Според специалисти, Васил Божков притежава една от най-ценните частни колекция от антични предмети у нас, а и в света. Снимка: БГНЕС

Васил Божков ще превърне Телефонната палата в музей, гласи съобщение от „НОВЕ холдинг“ до медиите. Бизнесменът купи сградата от БТК на търг срещу 17,3 млн. лв, очаква се в нея да бъдат представени експонати от личната му колекция.

„Телефонната палата ще бъде дом на уникални експонати и колекции в областта на изкуството и световното културно-историческо наследство“, пишат от „НОВЕ холдинг“.

От компанията посочват, че придобиването на сградата, „неделима част от паметниците на културата в столицата, е продължение на дългогодишните интереси и инвестиции на г-н Васил Божков в посока запазването и популяризирането на културно-историческото наследство на България“.

Разположен на шест етажа, новият музей на ул. „Гурко“ ще разполага с площ от 13 400 кв. м, както и още 3000 кв. м подземно ниво. Прилежащият терен се простира на 4100 кв. м.

Проектът за музея се очаква да бъде представен публично в рамките на една година, конкретен период не се уточнява. Според съобщението от „НОВЕ холдинг“, музеят „ще отговаря на световните стандарти и ще следва най-добрите практики в сферата“. Екип от „знакови световни музеи и архитектурни студиа“ в момента подготвял проекти за интериорното оформяне на сградата.

Според специалисти, Васил Божков притежава една от най-ценните частни колекция от антични предмети у нас, а сбирката му от ритони е най-голямата в света. Най-хубавите сред тях публиката видя на последната изложба на колекционера през 2011 г. в Националния исторически музей.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg