Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Телевизии като две капки вода

Необходимо е да си поне на нивото на Алън Тюринг, за да разшифроваш данните за рейтингите на Би Ти Ви и Нова

Ежемесечно пиарите на двете национални телевизии се хвърлят в сложни изчисления и сметки, за да се изкарат по-добри от конкурентите. - Телевизии като две капки вода

Ежемесечно пиарите на двете национални телевизии се хвърлят в сложни изчисления и сметки, за да се изкарат по-добри от конкурентите.

Пресинформациите за рейтингите на националните телевизии, подготвени от самите тях независимо една от друга, определено са объркващи. Необходимо е да си поне на нивото на Алън Тюринг, за да разшифроваш данните и същината на информацията, разопаковайки самохвалството, с които пишат за себе си въпросните медии. В опитите си за категорично надмощие те създават асоциация за риалити формата на едната – „Като две капки вода“…

Разминаването в спуснатите данни се дължи най-вече на възрастта на зрителите. Заради това по-скоро можем да повярваме на Би Ти Ви и техния напън за победа – те цитират информация на ГАРБ за всички целеви групи над 4-годишна възраст. Нова телевизия пък отбелязват, че са безусловни лидери сред активната част от населението – 18-49 години. От техните сметки (по „Нилсен“) напълно са изключени хората на 50 и повече години (а тъкмо пенсионерите – знаем го и без пийпълметрия – формират значителна част от телевизионната аудитория).

Нека да разгледаме какво се гледа най-много според двете телевизии. За Нова, по отношение на праймтайма (но не само за едномесечен период, а от 7 март до 2 юни), това е тяхното риалити „Като две капки вода“. Следва централната емисия новини, „Кошмари в кухнята“, „Семейни войни“ (чието присъствие тук е наистина изненадващо предвид скудоумието на предаването, дори на фона на масовата тв продукция). Чак на пето място се стига и до Би Ти Ви – с „България търси талант“. До края на челната десетка (само дотук предлагат статистика от Нова) има още три програми на конкурентите и две собствени.

Информацията за праймтайма от Нова телевезия

Информацията за праймтайма от Нова телевезия

При съотношение 6 към 4, от Нова телевизия са сравнително благосклонни към водещия си опонент. От обратната страна обаче не е така – Би Ти Ви буквално съкрушават със своята информация (тя не е за три месеца, а само за един). В нея не просто в Топ 15 не е допуснато нищо на Нова, още по-лошо – програма на Българската национална телевизия изпреварва най-предно класираната тяхна. Става дума за излъчването на военния парад от 6-и май на обществената медия – 17-и по гледаемост. Чак 19-о е най-доброто постижение на Нова, „Като две капки вода“.

В Топ 50 според данните на ГАРБ всъщност има само шест програми на Нова телевизия. Четири са на БНТ. Всичко останало (точно така – броят е 40) е окупирано от Би Ти Ви – като редом до флагмана тук-там се появява и Би Ти Ви Екшън, благодарение на бенефиса на Христо Стоичков (разбито на три отделни позиции – най-предната е 4-а) и на Шампионската лига (с един финал и един полуфинал).

Първата половина от пийпълметричната класация на ГАРБ, изпратена от Би Ти Ви.

Първата половина от пийпълметричната класация на ГАРБ, изпратена от Би Ти Ви.

Какво значение обаче има статистиката, още по-малко предложена от конкуренцията, когато Нова тв бетонират прессъобщението и посланието си със:

„Нова отне лидерството на bTV през есента на 2014-а и през 2015-а и до момента продължава да е най-гледаният телевизионен канал сред активното население в страната. С успеха си през пролетния сезон на 2016-а Нова отново затвърди водещата си позиция и за пореден сезон остави зад гърба си втората по гледаемост медия bTV“.

Но Би Ти Ви нямат проблем с това, след като в техния ефир (на фаталния №13 по гледаемост!) сценаристите на Слави Трифонов късат снимки и дебелашки се гордеят с „изящната“ си постъпка?

„Месец май донесе поредното признание за bTV Media Group като предпочитан избор на зрителите“, уведомиха ни оттам.

Остава да чакаме данните и за юни, за да видим колкократно ще се повиши „разликата в аудиторния дял между телевизията и нейния основен конкурент“, след като бъде отчетен и рейтингът на разпраната снимка. А може би от Нова ще отговорят подобаващо?

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах