Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Телевизиите дойдоха, Босия може да оцелее

Протестиращи граждани, блокирали служебния вход на парламента, бяха разпръснати от полицията

На 23-ия ден от гладната си стачка, каузата на Босия достигна и до големите телевизии. - Телевизиите дойдоха, Босия може да оцелее

На 23-ия ден от гладната си стачка, каузата на Босия достигна и до големите телевизии.

На 23-тия ден от гладната стачка на Николай Колев – Босия най-сетне големите телевизии се заинтересуваха от неговия протест. 67-годишният дисидент гладува срещу корупционната схема с продажба на фалшиви шофьорски книжки в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ при Министерството на транспорта.

В сряда сутринта към 8,30 ч. в близост до служебния вход на парламента се бяха събрали към 30 граждани, още толкова полицаи и един народен представител, водещ спор с Манол Глишев. Това беше Валери Жаблянов от БСП, който имаше желание да влезе в Народното събрание, но нямаше възможност. Идеята на протеста беше никой да не влиза (поне през този вход), докато депутатите не се съгласят да изслушат Кольо Босия.

Депутатката от Коалиция за България Нона Йотова успя да се промъкне през живата верига и да влезе в парламента. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Нона Йотова влезе в парламента под мощни освирквания, които за една актриса вероятно са особено неприятни. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

На 12 юни, преди да започне да гладува, Босия разпространи декларация до президента и гражданите, в която обяви, че започва безсрочна гладна стачка срещу грубото нарушаване на законите и Конституцията от депутатите в Народното събрание, които допуснаха възстановяването на схемата за продажба на шофьорски книжки от служителите на изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Причината е, че всички служители и ръководството на Агенцията, „които бяха задържани и обвинени под натиска на някои европейски държави-членки на ЕС, бяха тихомълком освободени и възстановени на работа“. По този начин схемата за продажба на шофьорски книжки е била възстановена и „ежедневно се продават десетки книжки на неграмотни и неумели български граждани“.

На 4 април т.г. Босия е внесъл писмо до председателя на Народното събрание с настоятелно искане да бъде приет заедно с двама служители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, но не е получил отговор в законно установения срок – и от 13 юни 2018 г. започна своята безсрочна гладна стачка.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

В декларацията си Босия призова и гражданите да вземат отношение по този и по всички останали проблеми – като положението на децата с увреждания, лошото здравеопазване, корупцията на национално и общинско ниво, качеството на храните, пенсиите на пенсионерите и др.

Ако всички ние не преминем към активни протестни действия, никой няма да дойде и да свърши това! С бездействие не се решава нито един проблем, запомнете това!“, завършва декларацията.

Малко преди 9 ч. сутринта в четвъртък Босия пристигна откъм Руската църква – все още на крака, но подкрепян от двама граждани, които донесоха и инвалидната му количка. По това време гражданите вече се бяха оковали един за друг с дълга верига, за да блокират – по-скоро символично – служебния вход.

Босия пристигна откъм Руската църква. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

От парламента да разговаря с Босия излезе само Спас Панчев – сега независим депутат, доскоро от Коалиция за България. Но чу от Босия, че всичко, което иска, е написано в декларацията му.

Босия в кратък разговор с независимия депутат Спас Панчев. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

След половин час, в който граждани и полицаи стояха един срещу друг, а служителите на реда бяха принудени да изслушат доста упреци за гражданското си поведение, те получиха подкрепление и преминаха в атака. След кратко сбутване, в което за щастие не се стигна до по-сериозни контузии, и чрез употреба на клещи, с които веригата бе прерязана, гражданите бяха избутани назад.

Полицаите избутаха протестиращите с риск да наранят някого. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Босия се наложи да седне в инвалидната количка. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Сблъсъкът с полицията и състоянието на Босия разстроиха някои от присъстващите. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Точно тогава, надушили екшъна, се появиха екипи на трите най-големи телевизии (заедно с още няколко по-малки) – това е възможност каузата, за която гладува Босия, най-сетне да получи по-широка гласност. Знаем, че у нас колкото и да е голям един проблем, той няма особен шанс да бъде разрешен, преди да бъде раздухан от най-масовата медия – телевизията.

Босия пред телевизиите. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Николай Колев-Босия ще даде пресконференция в петък от 11 ч. в БТА. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Силно изнемощял, в сблъсъка с полицията Босия получи и малка рана на ръката. Той отказва да прекрати гладната си стачка, докато не бъде приет в Народното събрание.

Полицаите, пратени да премахнат блокадата, бяха повече от протестиращите граждани. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах