Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Телевизионни пощенски кутии и Faceмерие

Объркване на запис

Във facebook част от реакциите показват, че сме готови да оправдаем Цветан Василев, защото ни посочва какви са надзорниците в БНБ. Настана faceмерие, някакво обществено лицемерие, и за малко да забравим кой е Василев.  - Телевизионни пощенски кутии и Faceмерие

Във facebook част от реакциите показват, че сме готови да оправдаем Цветан Василев, защото ни посочва какви са надзорниците в БНБ. Настана faceмерие, някакво обществено лицемерие, и за малко да забравим кой е Василев.

Два видеозаписа „попаднаха“ в телевизиите.

Най-напред съдът обяви несъстоятелността на КТБ, а „Господари на ефира“ излъчи видеозапис, показващ как Цветан Василев пее заедно с управителя на БНБ Иван Искров „Назад, назад, моме Калино“. През Ройтерс мина узнаването, че единият от адвокатите на Василев е дал записа с прегърнатите банкери на „Нова тв“. Източникът винаги е важен, а предаването не го съобщи. От БНБ веднага реагираха, че управителят няма да се поддаде на натиск и това е запис от „събития с неофициален характер“. Събитията може и да са с неофициален характер, но управителят е публична личност и точно затова би трябвало да избира събитията, на които пее.

Телевизиите трябваше да излъчат този запис. Проблемът е, че трябваше да говорят за отношенията на Искров с Василев, когато банката беше „силна“. Сега излъчването на записа става не по тяхна воля.

За съжаление, това не е „скрита камера“. Иван Искров е знаел, че е сниман. Във facebook почти се възхитихме на умението на Василев да архивира поръчани кадри и да използва телевизиите като пощенски кутии. Дали Нова тв разбира, че позволява ефирът й да бъде използван? Или го предоставя за използване?

Защо медиите се възмущават, че Василев пее с БНБ управителя, а не се възмущаваха, когато Цветан Василев подпомагаше българското висше образование, например. От сайта на банкера разбираме, че той е станал „доктор хонорис кауза“ на Минно-геоложкия университет. Член е на Съвета на настоятелите на УНСС. Трябва ли да ни изпратят видеозаписи, за да ни покажат кой влиза в университети ни?

Но няма време в емисиите за това.

Още един видеозапис беше предоставен на медиите. Или, както му казват, „изтече“. 42-годишна акушерка се е опитала да убие бебе на 4 дни в залата за новородени в болница „Софиямед“, обявиха медиите. Детето е изпратено в болница „Токуда“ с мозъчно-черепна травма и оток. Акушерката е наранила бебето, въпреки че е знаела, че в залата има видеокамери, казаха медиите. Едва на третия ден медиите се запитаха кой изпрати видеозаписа от родилното на „Софиямед“.

Телевизиите основателно питаха кой е подал сигнала до МВР за извършено престъпление спрямо бебето. Появиха се жени, които играят ролята на специалистки по „Връзки с обществеността“. Докъде я докарахме, щом на болниците са им нужни ПР-и, вместо лекари?

Когато в „Господари на ефира“ жена обвини болница „Софиямед“, че източва Здравната каса и разказа, че в епикризата й е вписана извършена операция, без тя да е оставала нито ден в клиниката, директорът обясни, че ще извършат проверка и ще ни бъдат съобщени резултатите. Медията сезира Здравната каса и оттам светкавично казаха, че разходите по лечението няма да бъдат изплатени от нашите осигуровки. Не се наложи лекарят, директор на болницата, да говори пред обществото. И телевизиите (не само „Господари на ефира“) не го и потърсиха. Щом не плащаме, няма какво повече да питаме. Това е погрешният модел, който поддържат телевизиите. Те са единственото място, в което ощетените и унизените могат да бъдат чути. И ощетен може да е и Цветан Василев, и пациентката, и случайни изпращащи на видео от зала за новородени. Паричната санкция започва да заменя обществената санкция. Телевизиите заменят правораздаващите институции.

Името на арестуваната акушерка веднага беше съобщено. Обявиха и името на жертвата, на дете, което ще живее с тв история. По БНТ Благой Цицелков си изпълни упражнението по вдигане на микрофон към устата, защото има грешна представа за standup, като посочи адреса, на който живее арестуваната акушерка с двете си дъщери. Специален обществен линч. Появиха се и първите версии защо една мила и добра жена наранява беззащитно създание. „Burnout“, казаха специалисти по телевизиите. „Изпушване“, преведоха го неспециалистите журналисти. Говорим си на неразбираем език, сякаш ни е страх, че всеки от нас може да е на мястото на акушерката, ако причината за нечовешка жестокост е преумора. И после всички телевизии уточниха, че акушерката е работила две поредни смени по 12 часа, което е в разрез с нормалността.

Жестоко е да го напиша, но ако детенцето беше мъртво, никой нямаше да пита каква е причината за извършеното насилие. Щяха да ни показват кадри с обществено недоволство и желание да въведем смъртно наказание.


Източник: „Култура“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg