Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Телевизията – любимото джипи на българина

Предавания като на Гала са се превърнали в рекламен блок на уринотерапията и отречената като шарлатанство хомеопатия

В предаването „На кафе“ се представят от нетрадиционни методи на лечение до отречени от науката средства като хомеопатията. Снимка: Стопкадър от „На кафе“ - Телевизията – любимото джипи на българина

В предаването „На кафе“ се представят от нетрадиционни методи на лечение до отречени от науката средства като хомеопатията. Снимка: Стопкадър от „На кафе“

Няма друга страна в ЕС, в която телевизията да е залята от такова количество и толкова агресивни реклами на лекарства, лекарствени продукти, хранителни надбавки, както и да търпи предавания, в които шарлатани разпространяват своите неверни до много опасни лечения.

Резултатът не закъснява. Наскоро излезе американска статистика, според която България е страната с най-висока смъртност в света. Имаше спорове дали това е възможно при положение, че има държави, в които се водят унищожителни войни. Но съвсем официалната и меродавна статистика на „Евростат“ не показва по-различни резултати. От няколко години България държи черния рекорд в ЕС като страната с най-висока смъртност в общността. У нас през 2015 г. са регистрирани 1660 смъртни случая на 100 хил. души, при среден показател за ЕС от 1036 на 100 хил. човека, показват цифрите на европейската статистика. Според данни на Националния статистически институт през 2015 г. в България по различни причини са починали 110 117 души, като най-висок дял смъртни случаи е регистриран от болести на сърцето – над 70 хил. Втора причина за смърт у нас са били раковите образования – 17 хил., а третото място е за болестите на дихателната система – около 4 400.

Ако всички алтернативни и класически терапии и лекарства, с които ни заливат от малкия екран обаче имаха дори 10% успеваемост, тази статистика дали би изглеждала така? Разбира се, едва ли някой може да докаже пряката връзка между безпрепятственото рекламиране на всякакви шарлатании или пък истински лекарства и високата смъртност. Но резултатите от тази статистика все пак трябва да са тема номер едно в държавата, а не са. Често се говори за демографската криза и валят обвинения срещу младите жени, които отказвали да раждат по много деца още навършвайки 20, както и срещу емигрантите, които напускат родината и я обезкървяват. Но никога не се споменава реалната причина за демографската криза – високата смъртност на българското население, както и фактът, че една от най-разпространените причини за емиграция на българи с малки деца е здравната политика на страната ни. Тежко болни деца се спасяват с благотворителност на познати и обществени кампании. Хронични болести се превръщат в тежко финансово бреме, тъй като здравната каса не поема лекарствата на децата – абсурд в другите европейски страни, в които малките се лекуват безплатно. Деца със специални нужди могат да имат нормален живот само с огромните жертви на родителите си, които се борят с лекари, училища, общини, общество да приеме децата им като достойни хора. И на всичкото отгоре България се е превърнала в страна, в която всеки шарлатанин може да набута детето ви в барокамера за курс „лечения“ срещу няколкостотин лева, да ви убеди да не използвате класическа медицина, а хранителни надбавки, да трови детето ви с живак!!!, да прави скъпи и напълно безсмислени изследвания за тежки метали, да го подлага на вредни за здравето му диети и прочие, и прочие… Всичко това напълно открито под погледа на всякакви контролни институции.

Но не само болните деца са се превърнали в опитно зайче за тарикатите в България. И здравите са подложени на тъпчене с какво ли не, обещаващо крепко здраве и бързо лечение на настинки, хреми или просто усилване на имунната система. Злоупотребата с всякакви хранителни добавки, билки и неизвестното в други държави явление „имуностимулатори“ още от най-ранна детска възраст се прави не рядко със сътрудничеството на лекари и аптекари, които имат финансов интерес от масовата продажба на подобни неща. Глупости като „сребърна вода“, инхалации с физиологичен разтвор и тинктури от билки, с които трябва да се внимава, се разпространяват с обещанието, че с тях детето ще устои на всеки вирус. Напротив, децата боледуват също толкова често, колкото и връстниците им, чиито родители са успели да устоят на масовото промиване на мозъци с реклами на лекарства и хранителни добавки – и знаят, че доброто здраве при здрави хора се поддържа най-вече с правилно хранене, достатъчно движение и достатъчно сън.

Възрастните също са превърнати в жертва на всичко онова, което пълни джобовете на фармацевти и хомеопати, а не само не помага, но може да нанесе тежки вреди. Например всички онези десетки хапчета срещу болка, които ежечасно се рекламират по телевизията. Познавате тези реклами – млада жена получава коремен спазъм и майка ѝ и дава вълшебно хапче, майка страда от мигрена, но всичко минава с подходящото хапче, известен артист си оправя ставните болки пак с хапче. Спазмите в корема обаче са симптом, при който човек незабавно трябва да потърси лекар. Мигрената и главоболието може да са знак за сериозно заболяване или пък просто за късогледство. Ставните болки са част от симптоматиката на много здравни нарушения, които изискват медицинска терапия – например остеопороза. Болкоуспокояващите в тези случаи само потискат симптома и оставят евентуалната болест да се разпространява и задълбочава, ако не се потърси лекарска помощ. Същото важи и за абсурдните до смях реклами на лекарства срещу диария. Разстроеният стомах обаче може да доведе до дисбаланс в организма, дехидратация, а може да е симптом за друга болест.

По телевизията безотговорно се лекува и цистит – с лекарства на билкова основа, които обаче са само част от терапията, включваща задължително антибиотици. Peклaмитe нa пpeпapaти cpeщy киceлини също ca мнoжecтвo, в чacт oт тяx ce peклaмиpaт пpeпapaти, чиятo aктивнa cъcтaвкa e oфициaлнo oдoбpeнo cpeдcтвo oт opгaнитe пo лeкapcтвaтa. Ho пpoблeмът e, чe нe e жeлaтeлнo дa ce пpиeмaт пpeпapaти cpeщy киceлини пo coбcтвeнo ycмoтpeниe нa пaциeнтa. A в peклaмитe ce наблягa тoчнo нa тoвa – кoгaтo пpeкaлим c xpaнaтa и ce пoявят киceлини, дa cи кyпим cъoтвeтния peклaмиpaн пpeпapaт. Гacтpoeнтepoлoзитe виждaт в тoвa пpoблeм, тъй кaтo тpябвa дa имa пocтaвeнa диaгнoзa и тoгaвa дa ce изпиcвaт пpeпapaти cpeщy киceлини.

Сега пък дойде времето на пролетната умора – кратък дискомфорт, дължащ се просто на промяната в температурите и отминаващ бързо с достатъчно сън. Не и ако вярваме на рекламите. Десетки са средствата, които ни внушават, че без тях няма да можем да влезем във форма.

В момента рекламите на медикаменти се одобряват от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Според законодателството чрез телевизията, радиото и вестниците могат да се популяризират само лекарства, които се продават без рецепта. Клиповете не могат да обясняват, че медикаментите ще подобрят здравето на човек, че са с природен произход или че пациентите не трябва да търсят лекар и т.н. Тези изисквания не важат за хранителните добавки, защото те не са лекарства. За сметка на това обаче законът забранява в техните реклами да се твърди, че имат лечебни свойства.

Рекламистите обаче успяват да избягват тези ограничения, като внушават точно това, което е забранено от закона, но не с директни послания. Например лекарството срещу еректилна дисфункция се продава със слогани като „задръж тапата“, „отпусни напрежението“ и подобни, недоказуеми юридически нарушения. Или пък спрей за нос, който „изолира“ всички вируси и така внушава, че лекува и предпазва от разболяване, без да използва думите „лекува“ и „предпазва от разболяване“. Също така регламентът задължава рекламите да обявяват, че е задължително да се прочете листовката, да се потърси лекар и да посочат евентуални странични ефекти. Всичко това се съдържа в казаните за няколко стотни думи на забързан каданс „преди употреба прочетете листовката“. За странични ефекти не съобщава нито един рекламиран продукт. А именно то е от изключително значение за правилното отношение към употребата на медикаменти. Това сочат резултатите от проведено в САЩ изследване, където регулацията на рекламата на лекарствени средства е сходна с тази в България. По поръчка на тамошната Агенция по лекарствата било направено проучване за това как рекламата на лекарства повлиява употребата им. Категоричното мнение на авторите на изследването е, че медикаментите не бива да се популяризират по сходен с всички останали продукти начин, защото това може да накара потребителите да пренебрегнат възможните странични ефекти от употребата им. Според американските психолози, ако изрично не се упоменат страничните ефекти от приемането на медикаменти, потребителите може и да не разберат, че има такива ефекти, което може да се окаже рисково в определени случаи.

Преди десетина години Изпълнителната агенция по лекарствата глоби БНТ, Би Ти Ви и Нова заради нарушения на закона за реклама на лекарства. Бяха им наложени глоби от 100 000 лева за това, че рекламират лекарства, които могат да се дават само с лекарско предписание. От тогава обаче мина време и рекламните агенции се научиха да избягват хитро забраните в закона, без да попадат под ударите му.
Към днешна дата санкции към реклами и предавания няма. Неотдавна по екраните се въртеше реклама на противозачатъчно за еднократна употреба, което може да се вземе след сексуален акт без предпазни мерки. То обаче представлява такава хормонална бомба, че разстройва хормоните на организма за месеци напред и в никакъв случай не бива да се продава свободно. Още повече, че таргетът му най-често са млади момичета и жени с още неукрепнали навици за предпазване от нежелана бременност.

Да погледнем всичко онова, което се рекламира при Гала в Нова телевизия. От уринотерапия до прочистване на черния дроб с разни хранителни добавки, борба с паразити със скъпи хомеопатични таблетки и какво ли не още, което при нормално функциониращ контрол не бива да припарва до малкия екран. Предаването на Гала се е превърнало в рекламен блок на всякаква хомеопатия, която вече е призната за шарлатания и не само учените от други държави, но и от БАН призоваха популяризирането ѝ да бъде забранено.

В нарочно писмо учени от БАН обявиха, че през последните три години редица големи държави, а напоследък и Европейският съюз „преминават от търпимост и безразличие за хомеопатията към активно неприемане и искания за ограничаване на разпространението на този неконвенционален и лъженаучен метод за лечение“. Авторите му цитират доклади на Съвета за обществено здраве и медицински изследвания към австралийското правителство от март 2015 г., на Националния институт за здравеопазването на САЩ (2015), на Федералната агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ (2015), на Федералната търговска комисия на САЩ (2016), на Комисията за борба с лъженауката и фалшифицирането на научните изследвания при Руската академия на науките (2017) и на Научния консултативен съвет на европейските академии EASAC от 2017 г. Във всички тях се констатира, че няма заболявания, за които да е доказано, че хомеопатията е ефективна, че хората се излагат на риск с хомеопатията, забавяйки медицинското си лечение, че концепциите на хомеопатията са несъвместими с основните понятия на химията и физиката и се основават на теории от 1796 г., които не се приемат от съвременната медицина.

В писмото се подчертава, че цитираните научни организации на Австралия, САЩ, Русия и ЕС препоръчват да се ограничи ползването на хомеопатия или тя да се постави под контрол и да отговаря на същите изисквания като медицинските продукти. Българските учени изразяват тревога от факта, че хомеопатията у нас се разпространява безконтролно, в широки мащаби, и хомеопатични продукти се предлагат във всички аптеки.
В България се е стигналодори дотам хомеопатия да се преподава в университетите. Според учените от БАН, преподаването на хомеопатия под каквато и да е форма в уважаваните български медицински университети на практика придава авторитетност, но всъщност трябва да се разглежда като недопустим анахронизъм в медицината. Членовете на БАН припомнят също, че според Закона за здравето са забранени всички форми на реклама на неконвенционални методи, в това число и на хомеопатията, като в същото време изучаването в медицинските университети е не просто реклама, а пропаганда на хомеопатията.

„Допустимо ли е лекар да предписва хомеопатия, след като добре знае, че тя не действа при заболявания извън плацебо ефекта?“, питат още учените. Сред подписалите писмото има лекари, биолози, химици, физици, общественици.

„Надяваме се, че нашият призив ще бъде чут и разбран правилно, тъй като той цели укрепване на авторитета на българското висше медицинско образование и осигуряване на правото на милиони българи да получават ефективно, модерно и качествено лечение“, се казва още в отвореното писмо.

Обръщението на учените от БАН е подкрепено и от Съюза на учените, и от Националната пациентска организация.

Дали призивът на професорите от БАН ще успее да обърне нагласите и ще направи обществото по-чувствително към злоупотребата с псевдо медикаменти? За съжаление, едва ли. До този тотален хаос в здравната политика, липса на контрол върху предлаганите и рекламирани лечения и безнаказаното печелене от шарлатании се стига заради пълната липса на лекарствена политика у нас, което в крайна сметка се отразява върху пациентите. Две трети от лекарствата не се поемат от здравна каса, децата не се ползват от привилегиите на връстниците си в ЕС и също плащат медикаменти, посещението при лекар в повечето случаи е свързано с допълнителни разходи, касата вече не плаща всичко дори за лечение на болести като рак или множествена склероза. Това автоматично води до две неща – най-висока смъртност в ЕС и залитане по нетрадиционна медицина, която ни обещава уж евтин начин да избегнем нуждата от лекар или пък дори да го заместим, без да се налага да чакаме „да внесат лекарствата“. В същото време пациентски организации се оплакаха, че до 60% от внесените от ЕС лекарства се реекспортират и парламентът уж затегна правилата по повторния износ. Но докато държавата не си постави за приоритет здравето на гражданите, опазването му, лечението и профилактиката, то българското общество ще продължи да е в плен на бизнеса на шарлатани и фармацевтични компании.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС