Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Темата на предстоящото Биенале във Венеция: Млякото на мечтите

Изложението ще постави на фокус тялото, неговите метаморфози и връзката му със Земята и технологиите

Венеция започна подготовка на 59-ото издание на Биеналето на съвременното изкуство. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Темата на предстоящото Биенале във Венеция: Млякото на мечтите

Венеция започна подготовка на 59-ото издание на Биеналето на съвременното изкуство. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„Млякото на мечтите“ е темата на предстоящото 59-о издание на Биеналето за съвременно изкуство във Венеция. Международното арт изложение ще се проведе от 23 април до 27 ноември 2022 г., съобщи Сесилия Алемани, куратор и артистичен директор на форума. Биеналето трябваше да се състои тази година, но бе отменено заради Ковид-ограниченията.

Темата на биеналето е вдъхновена от книгата „The Milk of Dreams“ на сюрреалистичната художничка Леонора Карингтън. Докато живеела в Мексико през 50-те, тя създала серия от разкази, които описват „магически свят, в който животът непрекъснато се превъплъщава през призмата на въображението, и където всеки може да се промени, да бъде променен, да стане нещо или някой друг“, казва Алемани, цитирана от „Артнет“.

Изложението ще отведе посетителите на преобразяващо пътешествие с главен герой въображението, казва кураторката, първата италианка и едва петата жена начело на престижното събитие.

„Въпросите, които продължиха да изскачат при разговора ми с творците, изглежда са как да уловим този момент в историята, когато самото оцеляване на видовете е застрашено, но също и как да обобщим съмненията, просмукани в науката, изкуството и митовете на нашето време – коментира Алемани на среща с медиите, провела се на 9 юни. – Как се променя дефиницията на човешкото? Какво представлява животът и какво различава животните, растенията и хората от нечовеците? Какви са нашите отговорности към планетата, към останалите хора и организми, с които живеем? Как би изглеждал животът на Земята без нас?“

Три са основните подтеми, върху които биеналето ще се фокусира – тялото, неговите метаморфози; връзката между индивидите и технологиите и връзката между телата и Земята.

Алемани обясни и връзката на темата с мистериозните разкази на Карингтън, които служат за опорна точка на концепцията:

„Разказите от гледната точка на сънищата изглежда ужасяват както младите, така и възрастните. Историите на Карингтън описват един освободен свят, набъбнал с възможности. Но това е и алегория за един век, който налага нетърпим натиск над индивидуалната личност, принудил Карингтън на живот в изгнание: заключена в психиатрични клиники, вечен обект на възхищение и желание, но и фигура на изумителна власт и мистерия, вечно бягаща от ограниченията на последователната, установена идентичност“.

Все още не е ясно дали България ще се включи в предстоящето издание на арт Биеналето, това най-вероятно ще реши следващият министър на културата. През 2019 г. участвахме с проекта „Как живеем“ на куратора Вера Млечевска и художниците Рада Букова и Лазар Лютаков.

Всичко по темата „Биенале на съвременното изкуство във Венеция 2019“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90