СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Тенет“ на Нолан тръгва добре, но лидер в боксофиса е китайски военен филм

Задоволство в „Уорнър Брос“: Фантастичен старт на новия филм на Нолан! (видео)

Робърт Патинсън (вляво) и Джон Дейвид Уошингтън в „Тенет“ - „Тенет“ на Нолан тръгва добре, но лидер в боксофиса е китайски военен филм

Робърт Патинсън (вляво) и Джон Дейвид Уошингтън в „Тенет“

„Тенет“ на Кристофър Нолан, филмът, който се очакваше да спаси боксофиса след пандемията, влезе в киносалоните със силна заявка и още в премиерния си уикенд я изпълни. В първите два дни по екраните продукцията е направила приходи от над 50 млн. долара.

Трилърът на Нолан, който неведнъж е спасявал летата с филмите си, бе първото голямо холивудско заглавие, който се осмели да тръгне по кината след началото на пандемията през март. „Тенет“ беше тест за успешното оздравяване на кинопазара, който засега се е възстановил напълно само в Китай.

Вижте още: КИТАЙ НАПЪЛНО ВЪЗСТАНОВИ БОКСОФИСА СИ СЛЕД ПАНДЕМИЯТА

Въпреки позитивните резултати обаче, творбата на Нолан все пак губи от военния филм „The Eight Hundred“ в Китай, който заема първото място в световния боксофис с приход от над 60 млн. долара. Там пускат „Тенет“ на 4 септември.

„Тръгваме с фантастичен старт по света и не мога да бъда по-доволен от това – коментира Тоби Емерих, председател на „Уорнър Брос“. – Предвид непредвидените обстоятелства на тази глобална премиера, знаем, че се състезаваме в маратон, а не в бягане на късо разстояние. Затова се надяваме филмът още дълго време да се гледа добре по света в предстоящите седмици.“

Премиерата на „Тенет“ бе отложена няколко пъти и всеки път програматорите се надяваха, че коронавирусът ще отстъпи от позициите си в Америка, най-големия кинопазар. И до момета ситуацията отвъд океана е напрегната, затова от „Уорнър Брос“ поеха голям риск и пуснаха блокбъстъра първо на международния пазар.

У нас филмът тръгна на 26 септември, но от Националния филмов център все още не са излезли с резулатите от първия уикенд.

Вижте още: ШЕДЬОВЪРЪТ НА НОЛАН, КОЙТО ВЪРНА ПУБЛИКАТА В КИНОСАЛОНИТЕ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg