VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Тенет“ – свирепо развлечение и за българските зрители

Филмът на Нолан върна зрителите и в родните кина, и все пак боксофисът не достига нивата от август 2019 г.

Джон Дейвид Уошингтън и Елизабет Дебики в сцена от „Тенет“ - „Тенет“ – свирепо развлечение и за българските зрители

Джон Дейвид Уошингтън и Елизабет Дебики в сцена от „Тенет“

Рязък скок на зрителите отчитат българските киносалони тази седмица, след като филмът на Кристофър Нолан „Тенет” излезе на екран. Това сочат данните за боксофиса, публикувани в сайта на Националния филмов център.

Само през уикенда екшънът на Нолан, определен от критиката като „свирепо развлечение“, е бил гледан от 5611 зрители. Предходната седмица, когато тръгна обещаващият филм „Ненормален” с Ръсел Кроу, зрителите му са били само 1621. При втората седмица от излъчването му отливът на зрителската маса е огромен – само 807 души са гледали драматичната история за насилие по пътищата.

Вижте още: „ТЕНЕТ“ НА НОЛАН ТРЪГВА ДОБРЕ, НО ЛИДЕР В БОКСОФИСА Е КИТАЙСКИ ВОЕНЕН ФИЛМ

Другият филм, чиято премиера беше в предходния уикенд, е „Новите мутанти” – последна серия от франчайза „X Man”. За да видят приключенията на хората със свръхсили, в киносалоните са влезли едва 1927 зрители.

Лятото по принцип е слаб сезон за киното, но коронавирусната криза оказа допълнително отрицателно въздействие върху приходите от боксофиса и зрителските посещения. За сравнение, през 2019 г. в края на август е била премиерата на анимацията „Angry Birds: Филмът 2”, заради която на кино в първия уикенд след премиерата ѝ  са отишли 12 852 зрители.

Вижте още: ШЕДЬОВЪРЪТ НА НОЛАН, КОЙТО ВЪРНА ПУБЛИКАТА В КИНОСАЛОНИТЕ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90