Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Тенор от Пловдивската опера предложен за министър на културата

Оперният певец Георги Султанов е изборът на ИТН за културното ведомство

Георги Султанов изпълнява арията „Nessun Dorma“ от операта „Турандот“ за Стоянка Мутафова в Шоуто на Слави по Би Ти Ви през 2018 г.  - Тенор от Пловдивската опера предложен за министър на културата

Георги Султанов изпълнява арията „Nessun Dorma“ от операта „Турандот“ за Стоянка Мутафова в Шоуто на Слави по Би Ти Ви през 2018 г.

Тенорът Георги Султанов е предложен за министър на културата в проектокабинета на „Има такъв народ“. Днес номинираният за министър-председател Пламен Николов обяви министрите си на консултации с представители на „Изправи се, БГ! Ние идваме!“. 

Султанов е певец от трупата на Пловдивската опера. Част е от „Има такъв народ“, в чийто сайт е поместена кратка негова биография:

„Работи с всички музикални институти в България. С БНР и БНТ, започнало през 2006 г., като е осъществил множество записи и участия в концертни програми с оркестрите на БНР и Софийска Филхармония. Редовен участник в музикалните фестивали „Софийски музикални седмици“, „Опера Оупън – Пловдив“, „Варненско лято“, Мартенски музикални дни – Русе и др.. Гастролира в Германия, Франция, Швейцария, Испания, Китай и мн. др.“.

Султанов е роден през 1975 г. в Ямбол. Завършва Академията по музикално и танцово изкуство в Пловдив със специалности „Оперно пеене“ и „Музикална педагогика“. През 2009 г. завършва и магистратура по „Оперно пеене“ и „Вокална методика“. Усъвършенства музикално-сценичните си умения с Джузепе Сабатини, проф. Иван Вульпе, Михаил Ангелов, Николай Султанов и актьорско майсторство при Петър Слабаков. Участвал в Международната вокална академия към Вагнеровия фестивал в Байройт – Германия.

Дебютира в Националната опера в София през 2006 г. с ролята на Линдоро в премиерата на „Италианка в Алжир“ от Росини и от тогава е редовен участник в програмата на театъра. Сред ролите му са Тамино във „Вълшебната флейта“ на  Моцарт, Джералд от „Лакме“ на Делиб, Ринучо от „Джани Скики“ на Пучини, Робер от „Робер дявола“ на Майербер, Неморино от „Любовен еликсир“ на Доницети и др. Гастролирал в Германия, Австрия, Швейцария, Испания и др.

От 2001 г. Георги Султанов е музикален и финансов консултант към фестивала „Златната Диана“ в Ямбол. В момента е солист на Държавна опера – Пловдив. Член е на „Ново Бахово общество“ в Лайпциг – Германия. Председател на Сдружение „АРТЕМ“ в подкрепа на професионално образование в сферата на изкуствата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg